Călătoria lui Albie prin copilărie și sentimente
11 Noiembrie 2022, 13:56
The Herald scria la momentul apariţiei pe piaţa de carte a volumului lui Christopher Edge, ”Călătoria lui Albie Bright”, că ar fi: „un roman care îmbină uimirea și bucuria descoperirii cu căldura sentimentelor omenești.”
La noi, a apărut la Editura Litera, în 2019, în traducerea din engleză a Adrianei Bădescu, fiind a doua, după cartea intitulată: ”Ecuația lui Jamie Drake”.
”Călătoria lui Albie Bright” este o carte care prezintă viața copilului Albie, cu bune și cu rele. ”Călătoria” lui Albie este una de înțelegere și de auto-înțelegere, care are părți frumoase, interesante, dar care totodată cunoaște și momente dramatice; moartea mamei este una copleșitoare pe care copilul încearcă să o depășească cu sprijinul celor din imediata sa apropiere, pe calea emoțiilor, dar și pe cale științifică. Mama lui Albie, om de știință îi deschisese copilului curiozitatea pentru fizica cuantică. Și fizica cuantică devine o cale de descifrare a unui posibil prezent diferit.
Scriitorul introduce date și informații științifice în modalități ușor de parcurs și de asimilat de către micul cititor. Călătoria în timp și spațiu devine vitală și deci, importantă pentru Albie care și-ar dori să-și reîntâlnească mama, recent pierdută.
Teoria universurilor paralele este adusă în discuție, în egală măsură ca și sensibilitatea celor din jurul copilului care reacționează fiecare așa cum poate. ”Înapoi în viitor”, filmul îndrăgit de mama lui Albie apare ca punte de legătură, chiar dacă una resimțită ca dureroasă.
”Călătoria lui Albie Bright” se dovedește o carte cu tristeți care trebuie depășite, cu fericiri care ar merita să fie reținute, cu stări de panică și disconfort, prin care am trecut și poate încă mai trecem cu toții, indiferent de vârstă; ”Călătoria lui Albie Bright” este o carte care ar putea fi citită cu interes și de părinți, căci autorul radiografiază cu sensibilitate lumea din jurul său, dar mai ales, are capacitatea de a-și radiografia propriul suflet, așa cum a fost acesta, în copilăria lui și a altora.
”Călătoria lui Albie Bright” ar trebui citită cel mai bine, de copii alături de părinți, căci se pot naște întrebări firești, despre viață, dar și despre moarte, ultimele putând determina speculații ori putând trezi, neplăcute anxietăți.
Realizatoare Roxana Păsculescu