„Câinele care a salvat lumea” - o aventură literară fascinantă pentru copii
08 Ianuarie 2021, 14:09
Cartea „Câinele care a salvat lumea” a venit firesc în rândul lucrărilor alese și traduse de Corint Junior după succesul resimțit cu romanul de debut al lui Ross Welford „Călătorie în timp în compania unui hamster” .
Autorul, înainte de a deveni scriitor. a fost jurnalist și producător de televiziune. Capacitatea de a construi scenarii, de a susține dialoguri și de a înțelege oamenii îi erau, așadar, extrem de cunoscute lui Ross Welford. După vârsta de 50 de ani, jurnalistul s-a reinventat, și-a deturnat, am putea spune, cariera, iar romanele sale l-au făcut cunoscut în lumea întreagă, prin calitatea și prospețimea povestirii. Chiar aventura de viață (și carieră) a autorului este una care dă de gândit oricui. Viața își are categoric meandrele sale și putem crede că, în dinamica societății și a noastră personal, la orice vârstă putem avea felurite surprize. Corint Junior i-a preluat scrierile lui Ross Welford, cartea de aventuri „Câinele care a salvat lumea” fiind tradusă în limba română de Pavel Cazacu. Personajul principal este definit încă din prima pagină a romanului, iar „amestecătura” sugerată de apariția vizuală a acestuia îi determină și numele sonor, vioi și fără prejudecăți, Mișmaș: „Are blana mițoasă, în nuanțe de cenușiu, cafeniu-închis și alb, și niște urechi care atârnă fluturând. Are o față simpatică și curioasă ca a unui Schnauzer, ochi mari și blânzi și o coadă foarte neastâmpărată, ca a unui labrador”.
Citind cartea a fost destul de straniu să descopăr în detalii, lumea în care trăim acum, din pricina pandemiei. Gelurile dezinfectante în abundență la școală, și graba nebună de a trimite elevul acasă la orice fel de tuse sau strănut m-au făcut să mă întreb ce cărți științifice ori educative se scriu chiar azi și vor apărea în perioada imediat următoare. Universul poveștii de aventuri creat de Ross Welford este unul cu care suntem familiarizați și pe care copiii îl adoră, căci reprezintă lumea lor. Minciuna și adevărul apar firesc în paginile cărții, pentru că frământările specifice copilăriei sunt surprinse cu un ochi limpede, dar și cu mult farmec. Atașamentul față de prieteni, atenția copiilor îndreptată asupra adulților, capacitatea de sacrificiu în numele prieteniei și multe alte teme fundamentale ale umanității apar în romanul plin de învățăminte al lui Ross Welford.
Cartea este pasionantă, iar traducerea elegantă a lui Pavel Cazacu oferă o plăcere deosebită lecturii.
Roxana Păsculescu