Bune maniere pentru copii?
01 Mai 2020, 19:19
Codul Emily Post al bunelor maniere pentru copii de Peggy Post și Cindy Post Senning în traducerea lui Sorin Petrescu a apărut la Editura Corint Junior în anul 2005 și de atunci încoace nu a fost ”întrecută” de nicio altă carte care să aibă ca scop, educația copiilor pe fireasca direcție a bunului comportament în societate.
Prin urmare, Codul bunelor maniere pentru copii este o carte de referință pe care ne-am propus, cu mare interes, să v-o semnalăm.
Cuprinsul cărții este foarte bogat și ne oferă aria de altfel vastă, a locurilor pe care le frecventează copilul, însoțit sau nu, de părinți, în preajma profesorilor sau în mijlocul familiei lărgite. Așadar, viața cotidiană a copilului este urmărită pas cu pas de autoare și analizată în cele mai mici detalii. De acasă, la școală, de la joacă într-o altfel de societate, departe de casă sau în ocazii deosebite, comportamentul copilului trebuie să fie adecvat.
Dacă cititorul ori curiosul s-ar mai întreba de ce este nevoie de maniere, autoarele răspund pertinent în chiar introducerea cărții; respectul, considerația și sinceritatea sunt de dorit chiar și la un copil, și lectura acestei cărți ne arată cum copilul le poate dobândi și utiliza ca valori de bază, în mica, dar importanta lui societate. Temerile legate de posibilele „întâlniri” ori disconfortul referitor la eventualele ”neînțelegeri” și posibilele ”conflicte” ale copilului sunt complet dejucate de buna înțelegere a acestei cărți.Viața de zi cu zi nu-și pierde farmecul prin acumularea unor învățături, ci va câștiga prin surpriza unor relații care se vor dezvolta elegant.
Arta conversației, dar și arta scrisului sunt aspecte importante în această carte care își face din educarea copilului un țel fundamental.
Cartea este presărată cu exemple și cu situații pe care autoarea le judecă și cărora le găsește, dacă sunt cumva neplăcute ori tensionate, bune rezolvări.
A câștiga și a pierde cu eleganță sunt alte două deziderate pe care Peggy Post și Emily Post le analizează, așezându-le în lumina ”bunelor maniere”.
Efortul copilului există în destule dintre împrejurările chiar plăcute pe care i le propune societatea, dar efortul acesta ar trebui să fie însoțit întotdeauna de un zâmbet și de o vorbă bună, pentru a-i face și pe ceilalți interlocutori să se simtă mai bine.
Cartea este scrisă plăcut și pe înțelesul copiilor cărora le este de fapt, dedicată. Pentru a fi parcursă cu lejeritate, dar și cu interes, capitolele sunt însoțite de desene simple, dar atractive, în sensul unor caricaturi, în care gesturile și expresiile faciale ajung ușor în atenția lectorului.
Roxana Păsculescu