”Bunătatea e ca un bumerang”
19 Noiembrie 2021, 16:40
De la autorul bestsellerului intitulat „Un băiat numit Crăciun” putem citi acum și cartea ”Evie și animalele”. La Nemira, de Matt Haig în traducerea din limba engleză a Cristinei Nan găsim această carte care ne propulsează într-o lume în care animalele și copiii au șansa de a deveni foarte buni prieteni.
Evie Trench este ”copilul special” în compania căruia vom parcurge felurite aventuri în cele circa 250 de pagini și ne vom descoperi totdată diverse stări. Că îi plăcea lui Evie orice ființă vie, ar fi posibil, că știa însă totul despre lumea animalelor pare impropabil; de aceea cred, că ar trebui să aibă această lectură, toți copiii peste 7 ani care au descifrat tainele scrisului și care mai departe vor să descopere universul înconjurător. Evie, personajul acesta neobișnuit ”aude” ce gândesc animalele și deci, are o comunicare cu mult mai complexă decât ar avea-o oricare dintre noi. Evie are 11 ani, un ”nas oarecum mic” și ochi ”oarecum mari”. Dincolo însă de aspectul său fizic, care apare în doar câteva cuvinte, Evie este o fetiță isteață care citește mult, dovadă că are atât de multe informații despre animale. Portretul lui Evie se conturează cu fiecare întâmplare în parte, cu fiecare aventură destăinuită nouă. Evie poartă neobișnuite dialoguri cu iepuri, păsări și câini, le află repede suferințele ori nemulțumirile. Ca să-și exerseze însă talentul, Evie merge și la grădina zoologică, acolo unde găsește și altfel de animale. Un jaguar, un elefant, adăpostul reptilelor sau cușca leilor se devoalează cititorilor care poate, nu cu toții au avut parte de vreo întâlnire fenomenală cu vreun animal sălbatic. Sau poate doar în copilăria mică credem cu tărie că putem conversa cu un animal de companie. Ori cartea cu universul ei fantastic exact această realitate mărginită își propune să o desfacă și chiar să o anuleze. Oricând putem învăța să comunicăm cu animalele și oricând ne putem atașa de vreo viețuitoare.
Târziu, în paginile cărții, un alt personaj are o altă interpretare a înțelegerii pe care o are Evie față de animale și ea ar fi: bunătatea; ”Bunătatea e ca un bumerang. Îl arunci și el se întoarce la tine. Ai făcut lucruri bune și ai fost recompensată pe măsură.”
Câți cititori va avea cartea, tot atâtea povestiri se vor naște despre ea, iar portretul lui Evie cea specială -va putea astfel, să fie mai nuanțat, mai surprinzător.
Ilustrațiile cărții realizate de Emily Gravett apropie și mai mult micul cititor de Evie și de prietenii ei, de evenimentele povestite ori de delicatele gesturi care apar menționate în fiecare capitol în parte.
Matt Haig a vândut peste un milion de cărți în Marea Britanie și bucurându-se de un binemeritat succes, lucrările lui au trecut granița, fiind traduse în peste patruzeci de limbi.
Realizatoare Roxana Păsculescu