Bun artist şi desăvârşit cititor de carte
17 Septembrie 2021, 16:58
Cartea „La golful mării”, cu subtitlul „Povestiri de scriitori ruşi” a apărut în anul 1988, ca urmare a colaborării dintre editurile Raduga din Moscova si Ion Creangă din Bucureşti. Sigur, volumul urmărea să răspundă bunei relaţii internaţionale care exista între U.R.S.S. şi Republica Socialistă România. Dincolo de aspectele politice care au determinat editarea acestei lucrări, rămân şi astăzi valoroasele povestiri, interesante, captivante, prin care se poate intra în universul marii literaturi ruse. Lev Tolstoi şi Aleksandr Kuprin au ilustrat înţelepciunea orientală. Poeţii Puşkin şi Lermontov au scris, descoperim astfel şi proză, apoi, Vladimir Dal, cunoscut ca om de ştiinţă şi marinar a simţit plăcerea scrisului; muzicianul Vladimir Odoevski şi inginerul Nikolai Garin au scris şi ei, povestiri deosebite sub influenţa experienţelor de viaţă avute.
Titlul cărţii este dat după prima scriere din carte, semnată de Puşkin, în fapt, prologul la poemul „Ruslan şi Ludmila”, din care cităm aici un fragment care joacă evident, rolul de introducere în suita textelor adunate între coperţi: „De un stejar, la golful mării,
Cu lanţ de aur priponit,
Din zori şi până-n faptul serii
Se plimbă un motan şcolit.
De-o ia la dreapta –versuri spune,
La stânga –deapănă poveşti.
Pe-aici, dai ochi cu căpcăunii,
Cu ştime-n cale te-ntâlneşti;
Pe neştiute potecuţe
Ciudate fiare trec furiş (...).”
Autorii sunt însă, cu mult mai mulţi şi dintre ei fac parte şi Serghei Aksakov, Antoni Pogorelski, Konstantin Uţinski, Vsevolod Garşin, Dmitri Mamin-Sibireak.
Fiecare povestire se bucură de ilustraţiile realizate de artistul Oleg Korovin. Fiecare imagine este o bijuterie care descrie în câteva linii, o scenă importantă a povestirii, oferindu-i cititorului plăcerea de a intra în subiect, punându-i la îndemână „treapta” de a pătrunde momentul istoric sau dimpotrivă, intimitatea pe care şi-o dorea surprinsă respectivul autor.
Rămân şi azi la convingerea că ilustratorul unei cărţi trebuie să fie el-însuşi un bun cititor şi un om cultivat, căci imaginile dintr-o carte nu trăiesc în niciun caz singure. Împreună cu firul cărţii, cu personajele mai cu seamă, se dezvoltă emoţii şi se creează stări. Fără comunicarea exemplară dintre cei doi realizatori: pe de o parte scriitorul, pe de altă parte, ilustratorul, cartea nu-şi poate atinge ţelul.
„La golful mării” este un frumos exemplu care îl confirmă pe Oleg Korovin ca pe un mare ilustrator, dublat de un important cititor al povestirilor create de scriitorii ruşi.
Realizatoare Roxana Păsculescu