Atlasul ciudățeniilor – o lume prin fragmente
01 Ianuarie 2021, 07:38
„Atlasul ciudățeniilor” este un proiect editorial preluat de Editura Niculescu Kids -după o lucrare londoneză aparținând consorțiului Egmont UK Ltd - tradus în limba română. Cartea este dedicată copiilor mai mici sau mai mari, dar și adulților care și-au păstrat vie și activă curiozitatea: „Acest minunat atlas cuprinde informații despre o mulțime de fenomene naturale, evenimente și lucruri create atât de natură, cât și de om, care fac din planeta noastră un loc atât de fascinant.”
Cartea este gândită ca o enciclopedie a civilizațiilor lumii, din care se pot afla nenumărate date și informații legate de pământ și ape, despre continente și țări, despre obiceiuri și animale. Atlasul merge pe o multitudine de direcții, după ce, chiar în primele pagini este stabilit cadrul general. Dinspre general spre particular, dinspre mare spre mic, atlasul încearcă să-și atragă cititorii prin „curiozitățile” pe care le prezintă, într-o paletă foarte variată. Trecutul și prezentul se întrepătrund în culori, forme și texte care dinamizează pagina, dar și informația, făcând-o mai ușor și mai plăcut de reținut.
„Călătoria” dintr-un loc într-altul se dovedește a fi lungă, diversă și fascinantă. Istoria se împletește cu geografia; timpul și spațiul sunt într-o coroborare firească; marile descoperiri ale lumii apar alături de obiceiurile mai vechi sau mai noi ale diferitelor popoare, animalele din multele ținuturi apar surprinse în mediul lor natural în interacțiunile firești pentru supraviețuire și perpetuarea lor.
„Tabloul” general prezentat de „Atlasul ciudățeniilor” este poate prea mult fragmentat, justificat fărâmițat, acesta fiind mijlocul ales de autorii lucrării, Clive Gifford și Tracy Worrall de a aduce laolaltă „comorile" lumii.
Realizatoare Roxana Păsculescu