A fi sau a nu fi ca o pisică?
09 Iunie 2023, 14:54
Am ales titlul acestei cronici găsind întrebarea “filozofică” în curpinsul cărţii pe care o semnalez astăzi; tocmai pentru că această întrebare sau reflecţie ne îndreaptă cu adevărat atenţia asupra unui studiu foarte interesant. Raportându-ne la pisică aflăm mai mult despre noi, şi mai ales cum să obţinem mai mult de la noi pentru a fi mai fericiţi cu noi înşine şi în final şi cu ceilalţi.
Stéphane Garnier şi Laurie Hawkes semnează cartea pe care o găsim la Editura Niculescu „Acţionează şi gândeşte ca o pisică”. Conţinutul cărţii se împleteşte cu o serie de exerciţii pentru conştientizarea şi rezolvarea unor probleme de natură umană. De altfel, chiar cartea este dedicată pisicii Ziggy, ceea ce este emoţionant şi edificator pentru relaţia puternică de prietenie dintre autori şi pisică.
Fiecare capitol se deschide cu citatul unei personalităţi referitor la o calitate de-a pisicii care ar trebui să ne dea de gândit. Spre exemplu, capitolul intitulat „Pisica este carismatică” întâlnim fraza lui Fernand Mery: „Date fiind calităţile pisicilor-curăţenie, afecţiune, răbdare, demnitate şi curaj-vă întreb: oare câţi dintre noi ar putea deveni pisici?” Fernand Mery este scriitor şi evident, deloc întâmplător un mare iubitor şi cunoscător al animalelor, autor, printre altele al lucrărilor: „Ghidul pisicilor”, „The Life, History and Magic of the Cat”, „Doar pisici”, „The Life, History and Magic of the Dog”. Capitolul „Pisica se adaptează rapid la orice” are ca motto, fraza comediantului, umoristului, scriitorului de televiziune belgian Philippe Geluck care afirmă: „Pisica e precum sosul bolognez:cade mereu...în picioare”. Parcurgând cartea avem plăcerea să-i întâlnim citaţi şi pe importanţi romancieri ai lumii. Spre exemplu, capitolul „Pisica este întodeauna onestă” se bucură de gândul profund al lui Ernest Hemingway: ”Pisicile sunt de o onestitate absolută:spre deosebire de oameni, ele nu-şi ascund niciodată sentimentele”.
Evident, cartea câştigă foarte mult şi datorită acestor relaţionări culturale şi sentimentale pe care le propune cititorului. Pisica este pe bună dreptate Regina! Şi de la ea avem cu toţii de învăţat, la fiecare pas. Autorii analizează comportamentul pisicii şi fac translări sensibile, dar corecte către comportamentul uman. Libertatea, atenţia, curiozitatea, eleganţa, prudenţa şi multe alte caracteristici pe care le observăm la pisici sunt şi calităţi umane esenţiale. „Omul este civilizat în măsura în care înţelege pisicile” spune Geore Bernard Shaw şi această frază ne invită la meditaţie. Pisica devine oglinda omului şi invers.
Pe parcursul ei, în carte găsim întrebări şi oferta de nerefuzat de a ne gândi la ele. Cartea oferă şi spaţiul adecvat răspunsurilor pe care vrem să ni le dăm, în varianta unui jurnal, ceea ce nu este de refuzat. Ludicul şi seriozitatea se împletesc cu talent şi profesionalism în cartea care ne atrage atenţia: „Acţionează şi gândeşte ca o pisică”.
Realizatoare Roxana Păsculescu