Între tensiune și rigoare –sculptorul Constantin Popovici
01 Octombrie 2021, 09:54
În 2015, la 20 de ani de la moartea artistului Constantin Popovici, Muzeul Național de Artă al României organiza la parterul Galeriei Naționale expoziția ”Constantin Popovici și seducția modernității”. Curatorii evenimentului, care a lăsat în urma sa un frumos catalog –au fost Mariana Vida și Elena Olariu, specialiști în cadrul Secției de Arte Grafice a muzeului. Expoziția făcea parte din ciclul ”Donații și donatori” și cuprindea 106 opere de sculptură, pictură și grafică realizate de Constantin Popovici.
Elena Olariu și Mariana Vida semnau două texte de analiză a creației vaste a lui Constantin Popovici. Textul Elenei Olariu se intitula: ”Arta ca expresie a unui destin aflat sub semnul tragicului”, iar cel al Marianei Vida, ”Constantin Popovici între tensiunile expresionismului și rigoarea minimalistă”.
Dincolo de aceste studii critice importante și de numărul impresionant de imagini ale operei sculptorului, spre finalul catalogului găsim o antologie care acoperă gândurile și textele scrise de artist de-alungul vieții. Mărturisirile sculptorului dau valoare albumului și ajută privitorul să-și construiască un portret mai complex al artistului. Textele literare selectate de organizatorii expoziției sunt foarte variate: de la poezii la proză, de la aforisme la considerații despre artă. Artistul ne apare ca o fire meditativă, puternic preocupat de artă, cu trăiri intense precum în poezia Noapte la poalele Acropolei Atenei:
”Niciodată
n-am fost mai muritor
decât la poalele tale
Acropole!”
Sau, iată câteva aserțiuni legate de munca în atelier și de travaliul activității sale:
”Lucrurile mici sunt proiectate pentru lucrările pe care aș vrea să le fac cândva mari”.
”Uleiurile și desenele sunt transpuneri - cu alte mijloace ale – ale acelorași gânduri”.
”Doar nocturnele sunt foarte noi și cele mai acute pentru mine, ca trăire..”.
”Lucrul terminat ar trebui să mă facă fericit. Dar nu sunt...”.
Un catalog reușit, ca acesta - este cel care suscită interesul iubitorului de artă, mult după finalizarea expoziției, oferind nu numai imagini, ci și informații pertinente, studii critice de anvergură, bibliografia creatorului și eventual biografia parcursă de specialiștii, realizatorii evenimentului.
Realizatoare Roxana Păsculescu