PAKISTAN: VALEA HUNZA
27 Mai 2018, 14:05
Hunza este o mică vale muntoasă din regiunea Gilgit-Baltistan, situată la o altitudine de 2.438 de metri. Iniţial aici a existat un stat princiar (guvernat de conducători ereditari), care însă la 3 noiembrie 1947, a aderat ca ţară la Pakistan, după care din 1974 s-a dizolvat ca stat şi de atunci este parte integrantă a teritoriului pakistanez.
Principalele atracţii turistice ale zonei sunt fosta capitală Karimabad (oraş cunoscut astăzi sub numele de Baltit), precum şi Fortul Altit (din oraşul cu acelaşi nume).
* * *
Fortul Altit (în prezent restaurat şi redeschis din anul 2007 publicului) a fost iniţial casa domnitorilor ereditari ai Statului Hunza, ce purtau numele de Mir. Clădirea (ce se caracterizează prin camere mici şi portaluri joase cu sculpturi în lemn rafinat), împreună cu turnul său au o vechime de peste 1.000 de ani, fiind astfel cel mai vechi monument din vale.
Alături de Fortul Altit, în Valea Hunza mai există şi mai tânărul Fort Baltit (aflat în apropierea fostei capitale, şi el fostă reşedinţă a Mirilor), a cărei restaurare s-a încheiat în anul 1996. Transformat în muzeu, este deschis vizitatorilor şi serveşte ca un bun exemplu de cultură păstrată pentru generaţiile viitoare.
* * *
Valea Hunza este supranumită şi Valea Centenarilor, datorită speranţei de viaţă de peste 100 de ani. Un loc unde imediat ce ai ajuns eşti fascinat de frumuseţea incredibilă a peisajului, puritatea deosebită a apei şi a aerului şi nu în ultimul rând de stilul de viaţă al băştinaşilor.
Locuitorii Văii Hunza sunt lipsiţi de „beneficiile” vieţii moderne şi trăiesc într-o armonie perfectă cu natura, fapt care îi fereşte de aproape orice boală. Turiştii care au ajuns să-i cunoască, afirmă că nu au văzut niciodată un băştinaş trist ori neprietenos. Nimeni nu se ceartă cu nimeni, cu toţii celebrează respectul într-un mod plăcut şi se apără în mod egal.
* * *
Băştinaşii din Valea Hunza (care sunt de religie musulmană), au o dietă foarte simplă şi se bazează pe legume şi fructe. Există doar două mese pe zi, carnea este foarte puţin consumată, la fel ca şi dulciurile. Pâinea este nedospită şi se consumă zilnic proaspătă. Cel mai întâlnit fruct este caisa, însă se mai cultivă şi mere, pere, piersici, cireşe, vişine, dude şi struguri.
* * *
Munca fizică este foarte importantă, la fel ca înotatul în apa rece ca gheaţa şi mersul zilnic pe jos a 10 – 15 km. Toate acestea, fac ca în Valea Hunza să nu existe farmacii, spitale, poliţie, închisori ori infractori. Cât despre educaţie, aceasta este privită ca ceva esenţial, copii din generaţiile de acum ajung să absolve liceul.
* * *
Şi cu toate că în ultimii ani tentaţiile lumii de afară încep să fie din ce în ce mai mari, cei care trăiesc în Valea Hunza încearcă să le ignore şi să stea cât mai departe de ele, conştienţi de faptul că stilul lor de viaţă le aduce mult mai multe beneficii decât tehnologia modernă.