KOYUN BABA
19 Ianuarie 2019, 13:15
Străbătând România, călătorul află fascinat de existenţa a numeroase legende locale, care mai de care mai interesante, ale căror origini adesea se pierd în negura timpului. Şi chiar dacă nimeni nu poate garanta veridicitatea lor, poveştile nu doar că s-au impus, dar au reuşit şi să lege puternic pe oameni de locurile în care trăiesc. Dobrogea îşi are şi ea legendele ei, iar una dintre ele a luat naştere în jurul Dealului Koyun Baba, de lângă oraşul Babadag, unde se găseşte mormântul lui Koyun Baba (adică „Tatăl oilor”, în traducere din limba turcă).
Cine a fost însă Koyun Baba ? Ei bine, legenda susţine că a fost un bătrân păstor musulman (de origine turcă), ce a rămas în amintirea oamenilor prin tot felul de povestiri, dintre care cea mai cunoscută este legată de salvarea oraşului Babadag din calea furiei apelor, punând drept stavilă lâna de la oile sale. În vârful muntelui, exista un gheizer (un vulvan cu apă fierbinte) ce multă vreme a dat de furcă oamenilor. Aceştia au tot încercat să-l astupe, aruncând peste el pământ şi pietre, însă fără succes. Apa continua să se reverse cu şi mai mare furie. În aceste împrejurări, după ce dregătorii locului au epuizat toate variantele, păstorul Koyun Baba (iubit şi respectat de semenii săi), a venit cu ideea că lâna oilor sale ar putea absorbi apa, suficient cât aceasta să fie deviată în altă parte. Şi astfel, iniţiativa sa a salvat Babadagul de la un dezastru.
Anii au trecut, iar după ce a murit, Koyun Baba a fost îngropat (în scopul de a-i cinsti memoria), pe dealul din apropierea oraşului pe care l-a salvat de la inundaţie şi totodată în apropierea gheizerului ce l-a învins prin isteţime. Dacă doriţi să ajungeţi la el, o puteţi face pe drumul european 87, care leagă Constanţa de Tulcea, dar şi urmând drumul naţional 222, care uneşte Măcinul de Jurilovca.
Destul de înalt şi abrupt, cât să semene cu un munte mai mic, Delul Koyun Baba este împădurit, o parte din el fiind declarat rezervaţie naturală, deoarece aici se găseşte o plantă rară, denumită „Sophora prodanii jaubertii” (cunoscută printre localnici şi sub numele de „Sofora lui Prodan” sau „mărgeluşa”).
Pentru a găsi mormântul lui Koyun Baba, trebuie să străbaţi dealul până în vârf, locul de odihnă al păstorului aflându-se în mijlocul unei poieni înconjurată de copaci seculari şi fel de fel de tufişuri dese ce s-au format din arbuştii specifici zonei.
În prezent, Delul Koyun Baba şi mormântul bătrânului păstor, sunt loc de pelerinaj pentru credincioşii musulmani. Anual, lângă locul unde odihneşte Koyun Baba sunt jertifiţi berbeci iar imamul citeşte rugăciuni în care este pomenit şi „Tatăl oilor”. Majoritatea celor care ajung aici respectă un vechi obicei (întâlnit şi în Turcia, legat de povestea „Copacului dorinţelor”), agăţând de ramurile pomilor din zonă o bucăţică de pânză. Şi chiar dacă nu toţi sunt de acord cu acestă tradiţie, legenda susţine că dacă faci acest lucru, măcar o dată în viaţă, vei avea parte de noroc şi de îndeplinirea dorinţelor.
Despre Koyun Baba, se mai spune că ar fi trăit în timpurile în care oraşul Babadag abia se întemeiase, el făcând astfel parte din primele generaţii ale neamului lui Sarı Saltuk Dede, dervişul venit din Imperiul Bizantin cu misiunea de a răspândi religia islamică şi pe teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră. Ba mai mult de atât, Koyun Baba ar fi fost şi el ce a descoperit mormântul lui Sarı Saltuk Dede. Dar aceasta este deja o cu totul altă poveste…
VASILESCU GABRIELA