ILUSTRATE DIN CUBA - Farul El Morro
24 Februarie 2024, 07:00
Farul Fortăreţei Castillo de Los Tres Reyes Magos del Morro este o imagine foarte des întâlnită. Apare pe timbre poştale, în tablouri, videoclipuri, filme, fotografii de familie sau destinate publicităţii, medalii comemorative şi multe altele, fiind una dintre cele mai reprezentative imagini din Cuba.
* * *
Oare câtor evenimente le-a fost martor, de-a lungul timpului, Farul din Havana? Acest străjer al oraşului se află în fortăreaţa militară Castillo del Morro care, împreună cu o altă fortificaţie, Castelul San Salvador de la Punta, avea menirea de a proteja intrarea în Golful Havanei pe vremea în care Cuba era colonie spaniolă.
* * *
Farul El Morro, care astăzi reprezintă una dintre principalele atracţii pentru vizitatori, nu este prima construcţie de acest fel pe care a avut-o castelul. Lovit de calamităţi naturale, de jafuri şi expediţii de război, acesta a trebuit să fie supus unor transformări succesive până când a devenit ceea ce este astăzi. Istoria ne spune că primul far a fost înălţat din ordinul guvernatorului Cubei, Diego de Mazariegos, în anul 1563. Aceea ar fi fost o construcţie care trebuia să servească drept turn de veghe şi reper pentru vasele care navigau în zonă. Regele Spaniei Filip al II-lea a aprobat construcţia unei fortăreţe care să apere portul de frecventele atacuri ale corsarilor şi piraţilor din Marea Caraibilor.
Lucrările de ridicare a fortăreţei au început în anul 1589 sub îndrumarea inginerului militar Battista Antonelli, iar în anul 1629 a fost inaugurat Castelul celor Trei Regi Magi din Morro cu turnul său. Fortăreaţa, care până atunci rezistase la multe atacuri, a fost slăbită de asaltul englezilor din anul 1762. Atunci, britanicii au atacat insula, iar în timpul asediului care a durat aproape două luni, farul a fost grav avariat de artilerie.
* * *
Odată ce Havana a fost recuperată de spanioli, fortăreaţa a fost reparată şi, în anul 1764, turnul Castelului del Morro, altădată turn de veghe, a început să fie folosit ca far. Pentru a-l lumina se făcea focul cu lemne. Abia la începutul secolului al XIX-lea s-a trecut la folosirea gazului şi, mai târziu, a uleiului pentru a menţine luminozitatea.
În anul 1844 vechiul far a trebuit să fie demolat din cauza stării de degradare în care se găsea. În locul său, şi după mai multe încercări de a crea un sistem puternic de ghidare a navigaţiei, s-a decis să se comande din Franţa un felinar de bronz cu sistem optic Fresnel, numit astfel după inventatorul său, inginerul Augustin-Jean Fresnel.
* * *
Turnul original al Fortăreţei Castillo del Morro a fost zidit din piatră brută cu mortar de var, având o înălţime de numai 10 metri. Potrivit specialiştilor, era puţin probabil ca respectiva construcţie să poată susţine greutatea dispozitivului Fresnel. Astfel, s-a decis ridicarea unui nou far.
Lucrările la noul far s-au încheiat în luna iunie a anului 1845, acesta fiind făcut din blocuri de piatră fasonată. Pereţii farului au o grosime de 7,5 picioare (aproximativ 2,29 metri) la bază, cu patru ferestre distribuite de-a lungul structurii sale pentru a permite o ventilaţie şi o iluminare adecvată. Turnul, cu o înălţime de 25 de metri şi un diametru de 5 metri, este de formă circulară şi scade treptat în diametru de la bază spre vârf. Farul El Morro a fost aprins pentru prima dată în ziua de 24 iulie 1845, iar un secol mai târziu a fost electrificat.
* * *
Datorită locului pe care a fost clădit, farul (acelaşi pe care îl vedem astăzi) ajunge la o înălţime de 45 de metri deasupra nivelului mării. Are o cupolă octogonală de metal cu geamuri concepute pentru a ghida navele şi avioanele. Înălţimea focală este de 44 de metri şi emite două semnale luminoase albe la fiecare 15 secunde.
* * *
Ajunşi în Havana, dacă doriţi să vă bucuraţi de o vedere panoramică a golfului şi a oraşului, tot ce trebuie să faceţi este să urcaţi în farul fortăreţei Castillo del Morro. Accesul în Farul El Morro se face pe o mică uşă care duce la vechea scară în spirală cu peste 100 de trepte, având un aspect rustic. Pe măsură ce se acestea se adaugă, îngustimea scării creşte, ceea ce duce la întrebarea dacă vei mai încăpea între pereţi. Ultima secţiune de urcare către vârful farului este cea mai incitantă deoarece constă dintr-o scară mică de lemn pe care trebuie să o urci aplecat, crezând pentru câteva secunde că nu vei mai putea ieşi.
Când aţi ajuns în vârf, îl veţi găsi acolo pe paznicul farului, un ghid care spune multe poveşti despre corsarii şi piraţii care au încercat să jefuiască oraşul. Legende care ne poartă înapoi în timp, învăluiţi de briza mării şi furaţi de frumuseţea peisajului. Iar dacă sunteţi interesaţi să aflaţi şi mai multe despre istoria fortăreţei Castillo del Morro şi a farului său, există în vecinătatea acesteia un muzeu împărţit în mai multe încăperi, între care se remarcă Sala farurilor din Cuba. Aici veţi putea vedea o machetă a farului din Havana şi un rezumat de bază al istoriei acestuia, distribuit pe panouri explicative ilustrate cu fotografii şi documente.
Şi, ca o curiozitate, vă mai spunem că, Farul El Morro, fiind cel mai vechi din America şi cel mai emblematic din Cuba, a fost înfrăţit la 25 septembrie 2008 cu Turnul lui Hercule din La Coruña, Spania, cel mai vechi far încă în funcţiune din lume.
* * *
În trecut, erau foarte populare în capitala Cubei câteva versuri care spuneau că: „ Trei lucruri are Havana ce nu le afli la Madrid: sunt El Morro, La Cabaña şi să vezi navele venind”.
Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO
(traducere – Diana-Maria Şincai)