Azi la Radio România Cultural: Călătorie în jurul lumii
09 Martie 2019, 08:37
Sambata 9 Martie ora 19
Realizator Magdalena Tara
Invitat special E.S. Doamna Raja Jhinaoui Ben Ali Ambasadorul Republicii Tunisiene
Cu participarea actorilor Alina Tomi si Tomi Cristin
Tunisia sau Republica Tunisiană, potrivit denumirii oficiale, este o ţară situată în nordul Africii. La 20 martie, în fiecare an, sărbătoreşte Ziua naţională – marcând obţinerea independenţei faţă de Franţa, în 1956.
Este ţara situată în zona cea mai estică a Maghrebului. Numele ţării provine de la numele capitalei, Tunis. Ea se află la jumătatea distanţei dintre Oceanul Atlantic şi Valea Nilului şi se învecinează cu Algeria în vest şi Libia în est.
Tunisia este un tărâm ospitalier, plin de contraste, mirodenii, oraşe străvechi, festivaluri animate, un litoral superb şi o climă plăcută, ceea ce o face o destinaţie turistică foarte populară. Unul dintre aspectele interesante ale Tunisiei este că fiecare oraş pare a fi foarte vechi. Țara a aparţinut fenicienilor, cartaginezilor, bizantinilor, romanilor, arabilor, turcilor şi francezilor, toate aceste civilizaţii lăsându-şi adânc amprenta.
Coasta Mediteranei de 1.400 km este încărcată de plaje atractive. Oraşele Mahdia, Sousse, Sfax, Monastir şi Tozeur sunt extrem de vizitate de turişti. În sud se află deşertul Saharei, lacurile sărate şi arhitectura berberă ce a servit ca locaţie pentru filme cum ar fi Războiul Stelelor şi Pacientul Englez.
Tunisia este o ţară a contrastelor. Vechile obiceiuri şi tradiţii se îmbină cu tendinţele şi mentalităţile societăţilor moderne şi tocmai această îmbinare îi conferă un farmec aparte. La doar câţiva kilometri distanţă faţă de locuinţe berbere, săpate în stânci, întâlneşti hoteluri de lux.
De la independenţa ţării în 1956, societatea tunisiană a evoluat constant, făcând schimbări majore. Prima reformă socială esenţială şi revoluţionară în lumea arabo-musulmană, „Codul persoanei”, a garantat femeilor aceleaşi drepturi cu cele ale bărbaţilor în sferele politice, economice şi sociale.
Staţiunile turistice sunt moderne şi infrastructura, mai ales în partea de nord al ţării, este foarte dezvoltată. Tunisienii aşteaptă turiştii cu o ospitalitate tradiţională.
Cei care sosesc din Europa consideră stilul de viaţă islamic (prezent în îmbrăcăminte precum şi în viaţa de zi cu zi) cel mai tipic oriental. Dacă nu s-ar întâlni cu acest fapt peste tot în ţară, nu ar putea diferenţia Tunisia de celelalte ţări europene de pe malul Mării Mediteraneene.
Datorită reformelor dintre anii ’60-’80, Tunisia este, în prezent, una dintre cele mai liberale ţări musulmane şi una dintre puţinele ţări arabe unde poligamia este interzisă. Această combinaţie între vechi şi nou, între tradiţie şi modernizare apare cel mai pregnant în codul vestimentar al trecătorilor autohtoni.