Arta de a trăi cu recunoștință
25 Noiembrie 2022, 07:00
La Editura RAO, în 2019 apărea cartea Ioanei Lee, ”19 secrete japoneze pentru o viață mai bună”. Ediția este bilingvă româno-engleză și ne apropie în mod categoric de această civilizație fascinantă și exotică. La întrebarea pe care și-o pune autoarea ”Cine sunt eu?” răspunsul este incitant: ”O enigmă multiculturală și o contradicție în același timp.” Editura, pe de altă parte o prezenta la momentul acela pe Ioana Lee ca fiind: ”o autoare română-americană care rezonează cu cititori din întreaga lume.”
Fiecare capitol al cărții poartă un titlu care trimite limpede către un concept din civilizația japoneză care deschide o poartă în înțelegerea universului nipon. Desigur, pentru că sunt 19 secrete sunt și 19 capitole, fiecare cu direcția sa de descoperire și interpretare. Ikigai este conceptul pe care ni-l dezvăluie Ioana Lee, în primul capitol al cărții: ”o viață care merită trăită”. Ikigai înglobează în sine cu mult mai mult decât am crede. Termenul face referire la patru elemente care se întrepătrund: pasiune, misiune, chemare și profesie, toate patru oferind o perspectivă corectă aupra conceptului de Ikigai.
Wabi Sabi, titlul celui de-al doilea capitol deschide o altă ușă filozofică; în acest concept sunt puse împreună înțelesuri precum, simplitate, modestie, austeritate, trecător, incomplet. Cu prilejul acestui concept, Ioana Lee ne vorbește despre ceremonia ceaiului și despre întâmplări personale. O face adesea, pentru că volumul este în esența lui, unul autobiografic. Diferite aspecte ale întâlnirilor, confruntărilor și trăirilor autoarei cu civilizația japoneză sunt expuse succint în această carte.
În capitolul al treilea al cărții intitulat Kansha- recunoștință, Ioana Lee scrie, referindu-se la stările de nefericire și de nemulțumire care adeseori ne acaparează existența: ”O metodă foarte la modă de a te face să te simți bine este să păstrezi un jurnal al recunoștinței.” Sfatul ar putea fi util, multora dintre noi.
Cu fiecare capitol, cititorul pătrunde mai adânc în felul de gândi al japonezilor; lectura în sine oferind o stare de bine lectorului. Scrisă fără emfază, cu apropiere și chiar căldură față de cel care deschide și răsfoiește paginile volumului, cartea prezintă o altfel de perspectivă asupra vieții. Ioana Lee își caracterizează cartea ca fiind una ”...despre compasiune, despre grijă și despre a ști că nu ești singur....”.
Realizatoare Roxana Păsculescu