ARABIA: SAUDITĂ RIYADH
30 Iulie 2017, 14:00
Unul dintre cele mai populare oraşe ale Arabiei Saudite, este capitala ţării Riyadh (sau Ar-Riyad, care face referire la grădini). Amplasat în regiunea Najad, pe un vast platou, Riyadh-ul este împărţit în 15 districte municipale şi dispune de o populaţie de peste 5 milioane de locuitori. În trecut, poziţionarea oraşului în apropierea unor cursuri de apă, l-a făcut să fie renumit pentru terenurile sale fertile.
* * *
Oraşul Riyadh s-a dezvoltat în jurul vechiului Fort Al-Masmak, iar suprafaţa sa (în care erau incluse casele tradiţionale din pământ şi cărămidă), abia dacă depăşea 1 kilometru pătrat. Din acest motiv, au fost găsite foarte puţine vestigii arhitecturale din perioada sa de început. Extinderea în afara zidurilor oraşului s-a făcut încet, cu toate că au existat oaze mai mici şi în localităţile din jurul Riyadh-ului.
* * *
Înfruntând timpul, Riyadh a reuşit să rămână un centru regional important în domeniul afacerilor. Fapt pentru care, numeroase organizaţii financiare, culturale, tehnice şi sociale şi-au stabilit sediul aici. În plus, capitala Arabiei Saudite a trecut de-a lungul anilor, prin ample lucrări de modernizare (în special în ultimele decenii), iar casele în stil tradiţional (ce au traversat şi ele printr-un proces de restaurare), fiind păstrate doar în centrul vechi.
Turiştii ce aleg ca destinaţie de vacanţă Riyadh, nu trebuie să fie deloc surprinşi, când între clădirile semeţe, futuriste, mall-uri comerciale şi autostrăzi largi, vor zări câte o moschee antică. Aşezarea îmbină perfect trecutul cu prezentul, respectând cu stricteţe tradiţiile. Fapt pentru care, înainte de a pleca la drum, este bine de ştiut că în Riyadh (ca de altfel în întreaga Arabie Saudită), singura religie acceptată oficial este islamul, drept pentru care oraşul este ghidat după un cod strict islamic, moral şi cultural, iar vizitatorii sunt obligaţi să respecte o serie de reguli în timp ce explorează obiectivele turistice, atât antice cât şi moderne.
* * *
Cel mai important obiectiv turistic ce poate fi vizitat în Riyadh, este Fortăreaţa Masmak, alături de părţi din zidul original al oraşului şi câteva ruine ale caselor tradiţionale. Fortul (ce a jucat un rol major în istoria regatului), ridicat din lut şi cărămidă, prevăzut cu patru turnuri şi ziduri groase, este poziţionat în centrul comercial al oraşului Riyadh.
În perioada 1902 – 1938, Fortăreaţa Masmak a fost folosită de către regele Abdul Aziz, până când curtea sa a fost mutată în palatul Murabba. Renovată, clădirea a devenit parte a Centrului Istoric Regele Abdul Aziz. Fortăreaţa găzduieşte, de asemenea, o moschee, iar în sălile muzeului său pot fi văzute mai multe arme de epocă, costume şi obiecte agricole.
* * *
Oraşul Riyadh are un trecut impresionant, iar pentru a afla cât mai multe amănunte, cel mai bine ar fi să apelăm la istorie, care ne dezvăluie faptul că prima construcţie majoră în afara zidurilor aşezării, a fost Palatul Murabba al regelui Abdul Aziz, ridicat în secolul XX. Regele a folosit palatul ca reşedinţă din anul 1938 până la moartea sa în 1953. În acest loc s-au desfăşurat numeroase vizite oficiale şi au fost semnate diferite acorduri. Şi tot aici, a fost instalat la sfârşitul anilor 1940 şi primul lift din Arabia Saudită.
Impunătorul Palat Murabba are o formă cubică şi este înconjurat de o frumoasă curte şi un zid imens de cărămidă, în care se găsesc nouă porţi. La etajul superior al clădirii se află sala de audienţă, birourile administrative şi camerele de oaspeţi, iar la parter, birourile de securitate. Construit într-un stil simplu, palatul a fost ridicat în special din cărămizi, pietre indigene şi palmier. Pereţii au fost realizaţi din chirpici şi au fost prevăzuţi cu diferite ornamente. Grinzile de susţinere din lemn ale plafonului aveau decoraţiuni cu modele geometrice colorate în galben, roşu şi negru.
Începând cu anul 1999, Palatul Murabba a fost transformat într-un muzeu, unde cei ce aleg să-i treacă pragul pot admira o arhivă fotografică, numeroase articole de îmbrăcăminte şi obiecte istorice.
Pe lângă Fortăreaţa Masmak şi Palatul Murabba, în Riyadh mai pot fi vizitată Grădina Zoologică (una dintre cele mai populare structuri de agrement din oraş, cu peste 1.000 de animale din zeci de specii) şi Muzeul Naţional (organizat în opt galerii), a cărei clădire a fost inspirată de forma şi dunele de nisip situate în afara oraşului.
* * *
Şi nu putem părăsi oraşul Riyadh, fără a aminti de Burj Rafal (cea mai înaltă clădire rezidenţială din Riyadh, deschisă în totalitate în anul 2014, cu o înălţime de 308 metri) ori de Kingdom Centre (numit şi Burj Al-Mamlaka), a treia cea mai înaltă clădire din Arabia Saudită, cu o arhitectură uluitoare, modernă, dată în folosinţă în 2002 (ce măsoară 302 metri).
* * *
Turiştii pasionaţii de automobile, trebuie să ştie că în luna noiembrie a fiecărui an, în capitala Arabiei Saudite are loc expoziţia: „Riyadh Motor Show” – unde sunt prezentate maşini ce reprezintă branduri celebre din industria auto.
* * *
Oraşul Riyadh pune la dispoziţia vizitatorilor săi şi o mare selecţie de restaurante în care puteţi alege să degustaţi bucătăria tradiţională saudită. La originile sale, stau tradiţiile culinare ale popoarelor din deşert, beduinii. Astfel, orezul, puiul şi curmalele sunt alimentele de bază, alături de fasole, iaurt şi pâinea specific arăbească. Mielul se consumă şi el, însă în ocazii mai importante. În schimb, foarte des întâlnit este „Falafelul” (un preparat specific ţărilor arabe) ce se găseşte servit şi gen fast-food. Acesta constă din chifteluţe din năut (la care se adaugă ceapă - de preferinţă verde, coriandru, pătrunjel şi uneori chimen şi cardamom), servite cu salate ori sos de usturoi. Se pot consuma atât reci cât şi calde, gustul lor fiind la fel de delicios.