ARABIA SAUDITĂ
29 Iulie 2017, 14:00
Regatul Arabiei Saudite, cunoscut şi sub denumirea de „Ţara celor două moschei sfinte” (cu referire la Mecca şi Medina, cele mai sfinte locuri ale Islamului), a fost constituit la 23 septembrie 1932. Situat în sud-estul Asiei, ocupă cea mai mare parte a Peninsulei Arabice.
Statul şi-a luat numele după familia din fruntea ţării, Al Saud, care a ajuns la putere în secolul XVIII.
* * *
Punctul de răscruce al istoriei saudite poate fi definit cu exactitate: 3 martie 1938, oraşul Dammam din Golful Persic, unde, după mai bine de un an de foraj, inginerii americani au dat în exploatare primul puţ de petrol viabil comercial. Mai apoi, asocierea dintre companiile petroliere din Statele Unite ale Americii şi conducătorul Arabiei Saudite, regele Abdul Aziz ibn Saud, a plasat naţiune sa pe harta economiei mondiale. Cât despre explorarea la scară largă a zăcămintelor de petrol, aceasta a început în 1945, statul saudit ajungând între timp, cel mai mare exportator de petrol din lume.
* * *
Arabia Saudită este o monarhie absolută, regat ereditar, unde regele domină în conformitate cu dreptul sacru islamic (Sharia) şi tradiţiile arabe. Iar îmbrăţişarea din partea membrilor familiei regale a unei interpretări stricte a islamului sunnit (cunoscut sub numele de Wahhabism), a condus la dezvoltarea unei identităţi puternic religioase a Arabiei Saudite.
* * *
Ca deţinătoare a celor două oraşe sacre ale lumii musulmane, Mecca şi Medina, regatul Arabiei Saudite este custodele islamului şi gazdă spirituală a tuturor musulmanilor din întreaga lume. Aşa se explică de ce, tot ceea ce are legătură cu evenimentele non-islamice este interpretat de către saudiţi ca fiind un act de idolatrie, drept urmare este interzis. Singurele sărbători publice recunoscute sunt Eid ul-Fitr (care marchează încheierea celor 29 sau 30 de zile ale Ramadanului, luna sfântă islamică a postului) şi Eid al-Adha (Sărbătoarea sacrificiului, cea mai mare sărbătoare religioasă în religia islamică ce durează patru zile, având ca punct culminant pelerinajul de la Mecca).
* * *
Turiştii ce doresc să ajungă în Arabia Saudită, trebuie să ştie că aici, totul este ghidat după un cod strict islamic, moral şi cultural, iar cei care îşi doresc să viziteze oraşele saudite, sunt obligaţi să respecte o serie de reguli în timp ce explorează obiectivele turistice, atât antice cât şi moderne. În plus, există anumite zone, în care femeilor le este interzis să intre neînsoţite de un bărbat.
Ca religie, singura acceptată oficial este Islamul, drept urmare majoritatea activităţile din această ţară sunt programate în funcţie de cele cinci rugăciuni zilnice. Când, vreme de 15 – 20 de minute, birourile şi magazinele se închid. Doar spitalele şi aeroporturile rămân deschise tot timpul.
* * *
Arabia Saudită este la ora actuală, una dintre ţările cu cele mai restrictive politici de călătorie din întreaga lume. În privinţa femeilor, codul vestimentar al acestei ţări le impune purtarea unei abaya (un veşmânt lung ce acoperă corpul) şi a eşarfei pe cap.
Abayele pot fi de mai multe feluri, de la cele simple de o singură culoare, până la cele viu colorate, croite în diferite stiluri. Legat de pantofii, diverse accesorii ori hainele care pot fi luate pe sub acest veşmânt, ei bine aici intervine personalitatea fiecărei femei.
* * *
În ciuda tuturor restricţiilor, în ultimii ani sectorul turistic al Regatului Arabiei Saudite, a cunoscut o dezvoltare semnificativă, conform datelor publicate de preşedintele Comisiei Saudite pentru Turism şi Antichităţi. Oficialităţile devenind tot mai conştiente că un număr mare de vizitatori contribuie automat la creşterea economiei naţionale.