Amintiri din temniţele comuniste – ZAHU PANĂ și poezia închisorilor comuniste
02 Decembrie 2019, 10:00
Radio România Cultural va difuza, în perioada 30 septembrie – 16 decembrie, mărturii ale oamenilor de cultură români care au făcut închisoare politică în anii dictaturii comuniste.
Publicul va putea asculta zilnic voci ale unor intelectuali precum Valeriu Anania, (Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Clujului și Feleacului), Adrian Marino, Arșavir Acterian, Teohar Mihadaș, Alexandru Paleologu, Gabriel Țepelea, Lena Constante, teologul Dumitru Stăniloaie, teologul Gheorghe Calciu Dumitreasa și mulți alții, personalități intervievate, timp de aproape 10 ani, de jurnalista Radio România Cultural, Anca Mateescu, și conservate în fonoteca radio.
Proiectul își propune sa amintească generației tinere în special faptul că, la puțin timp după ocuparea României de către sovietici și instaurarea regimului comunist, foarte mulți intelectuali români au început să fie arestați din motive politice.
Acești oameni au fost anchetați și torturați într-o perioadă în care românii puteau ajunge la închisoare pentru că îndrăzneau să spună că nu le place un roman de Zaharia Stancu sau pentru că citeau cărți scrise de Emil Cioran sau Mircea Eliade.
Înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu, sunt documente sonore unice pe piața media din Romania, iar vocile pe care publicul le va auzi la Radio România Cultural fac parte din fonoteca Radio România.
Proiectul ”Amintiri din temnițele comuniste” se va încheia la finalul anului, cu o secțiune de podcast-uri pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.
Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro
“A fost un legământ între noi , cei tineri, oricare din noi va scăpa să salveze cât mai poate din toate poeziile din închisori. Tot ce a ieşit din închisoare nu a ieşit o filă scrisă. Totul a ieşit în memoria deţinuţilor. În 1951 -1952 când s-a dat drumul la nişte plimbări, că până atunci erau complet izolaţi cei din zarcă, bătrânii închişi, generalii, foştii miniştri antonescieni, care erau consideraţi criminali de război, neputând memora marile balade întregi , fiecare memora câte o strofă. Eu memorez strofa întâia, tu a doua , tu a treia, până când vom găsi pe cineva care să poată să reconstituie. Aşa au fost salvate poeziile din închisori.”
În închisorile comuniste din România, poeziile au constituit hrana spirituală a sutelor de mii de deținuți politici. Zahu Pană a fost primul care a reusit să strângă într-un volum creația poetică din temnițe. Culegerea “Poezii din inchisori” îngrijită de el și publicată, în 1982, la editura “Cuvântul Românesc” din Canada a rămas, până-n ziua de azi, o lucrare de referinnță. Antologia cuprindea opera lirică a peste 50 de poeți cunoscuți sau anonimi, era prefațată de scriitorul Vintilă Horia iar numele unora dintre cei care încă mai trăiau în România fuseseră schimbate de către Zahu Pană, pentru a-i proteja de iminentele represalii. Poetul Zahu Pană a facut 11 ani de detenție politică. Pe primii cinci i-a petrecut în temniță fără niciun fel de condamnare. Fiind aromân, eram implicit suspect, adică legionar, îmi spunea Zahu Pană. După o scurtă perioadă de libertate, este din nou arestat și, de rândul acesta, condamnat la 10 ani de temniță pentru vina de a fi răspândit poeziile lui Radu Gyr și ale lui Nichifor Crainic. După eliberarea din 1964, emigrează în SUA și reușește atunci să împlinească legământul făcut în închisoare: acela de a pune pe hartie miile de versuri memorate în zecile de mii de ore petrecute în temnițele comuniste.