Amintiri din temniţele comuniste – VICTOR IOAN PICA sau Libertatea are chipul lui Dumnezeu
28 Noiembrie 2019, 10:00
Radio România Cultural va difuza, în perioada 30 septembrie – 16 decembrie, mărturii ale oamenilor de cultură români care au făcut închisoare politică în anii dictaturii comuniste.
Publicul va putea asculta zilnic voci ale unor intelectuali precum Valeriu Anania, (Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Clujului și Feleacului), Adrian Marino, Arșavir Acterian, Teohar Mihadaș, Alexandru Paleologu, Gabriel Țepelea, Lena Constante, teologul Dumitru Stăniloaie, teologul Gheorghe Calciu Dumitreasa și mulți alții, personalități intervievate, timp de aproape 10 ani, de jurnalista Radio România Cultural, Anca Mateescu, și conservate în fonoteca radio.
Proiectul își propune sa amintească generației tinere în special faptul că, la puțin timp după ocuparea României de către sovietici și instaurarea regimului comunist, foarte mulți intelectuali români au început să fie arestați din motive politice.
Acești oameni au fost anchetați și torturați într-o perioadă în care românii puteau ajunge la închisoare pentru că îndrăzneau să spună că nu le place un roman de Zaharia Stancu sau pentru că citeau cărți scrise de Emil Cioran sau Mircea Eliade.
Înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu, sunt documente sonore unice pe piața media din Romania, iar vocile pe care publicul le va auzi la Radio România Cultural fac parte din fonoteca Radio România.
Proiectul ”Amintiri din temnițele comuniste” se va încheia la finalul anului, cu o secțiune de podcast-uri pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.
Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro
“Cartea aceasta, Libertatea are chipul lui Dumnezeu, aş zice că e un ţipăt de durere. Eu am scris cartea aceasta, ca de altfel toată trilogia, în timpul dictaturii lui Ceauşescu, în primul rând ca o datorie morală. Adică să vorbesc şi despre cei care nu mai sunt şi nu pot vorbi, dar şi despre atrocităţile şi modul cum procedau comuniştii. Primul volum, Libertatea are chipul lui Dumnezeu se ocupă de rezistenţa anti comunistă din ţara Făgăraşului aşa cum am cunoscut-o eu. Cartea a fost scrisă într-o perioadă de teroare, în 1986 şi nu am mai modificat absolut nimica. “
Partizanii din munți nu au luptat pentru putere ci pentru un ideal, spune Victor Ioan Pica. E și greu de crezut cum o mână de oameni să poată năzui să răstoarne un regim susținut de tancurile sovietice. Ce i-a făcut să aleagă un asemenea drum de pierzanie pentru ei, familiile și prietenii lor? Ce l-a făcut pe Victor Ioan Pica, un copil de 17 ani – atât avea în 1950, când a fost prins, arestat și închis – ce l-a făcut să aleagă, de bună voie și nesilit de nimeni, acest drum plin de suferințe? Nu puteam să fac altfel, mi-a spus, o formulă magică ce nu poate nici fi înțeleasă, dar nici pusă la îndoială. Cei mai multi dintre partizani au fost fie executați, fie supuși regimului de exterminare din închisorile comuniste. Arestat și condamnat la 7 ani de detenție, apoi dus în domiciliu obligatoriu, în Bărăgan, Victor Ioan Pica este arestat, din nou, și trimis în temniță, fără ca autoritățile să se mai obosească să-i însceneze un alt proces. Când a ieșit din închisoare, în 1964, trecuse de 30 de ani și își trăise cea mai mare parte din tinerețe în temnițele comuniste. După 1990, și-a publicat cărțile scrise pe vremea lui Ceaușescu și păstrate în pungi de plastic, în pământ, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor și deputat în Parlamentul României din partea PNȚCD.