Amintiri din temniţele comuniste – Preotul Dumitru Stăniloaie
24 Octombrie 2019, 10:00
Radio România Cultural va difuza, în perioada 30 septembrie – 16 decembrie, mărturii ale oamenilor de cultură români care au făcut închisoare politică în anii dictaturii comuniste.
Publicul va putea asculta zilnic voci ale unor intelectuali precum Valeriu Anania, (Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Clujului și Feleacului), Adrian Marino, Arșavir Acterian, Teohar Mihadaș, Alexandru Paleologu, Gabriel Țepelea, Lena Constante, teologul Dumitru Stăniloaie, teologul Gheorghe Calciu Dumitreasa și mulți alții, personalități intervievate, timp de aproape 10 ani, de jurnalista Radio România Cultural, Anca Mateescu, și conservate în fonoteca radio.
Proiectul își propune sa amintească generației tinere în special faptul că, la puțin timp după ocuparea României de către sovietici și instaurarea regimului comunist, foarte mulți intelectuali români au început să fie arestați din motive politice.
Acești oameni au fost anchetați și torturați într-o perioadă în care românii puteau ajunge la închisoare pentru că îndrăzneau să spună că nu le place un roman de Zaharia Stancu sau pentru că citeau cărți scrise de Emil Cioran sau Mircea Eliade.
Înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu, sunt documente sonore unice pe piața media din Romania, iar vocile pe care publicul le va auzi la Radio România Cultural fac parte din fonoteca Radio România.
Proiectul ”Amintiri din temnițele comuniste” se va încheia la finalul anului, cu o secțiune de podcast-uri pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.
Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro
„Înloc să fi fost şi eu
cuminte, să dau măcar aparenţele că aprob regimul, m-am ataşat acestui grup
(Rugul Aprins). Ne adunam la mănăstirea Antim, ţineam conferinţe, ne adunam în
casa lui Alexandru Mironescu, al unuia Joja care era frate cu Atanasie Joja,
ambasadorul României la ONU, trimis de regimul comunist. Nu mi-am dat seama că
acesta este un pericol. Ne întâlneam, discutam lucruri religioase, regretam că
este persecutată credinţa, ţineam conferinţe în care apăram credinţa, într-o
sală la mănăstirea Antim, şi asta a continuat să mărească bănuiala susţinută
asupra mea şi după vreo câţiva ani, tot grupul nostru a fost arestat, vreo
şaisprezece persoane.”
Preotul Dumitru Stăniloaie este considerat unul dintre cei mai importanți teologi europeni ai secolului XX. A fost rector al Academiei Teologice din Sibiu și profesor la Catedra de Ascetică și Mistică a Facultății de Teologie din București, a tradus cele douăsprezece volume ale Filocaliei în limba română, dar, dincolo de aceste reușite profesionale, a rămas, în ciuda împrejurărilor potrivnice, un om bun, blând, care nu se abătea de la convingerile sale. El chiar trăia credința, nu doar o predica de la altar, iar Lidia, fiica lui, povestea că Dumitru Stăniloaie s-a numărat printre cei cărora zicala „Să faci ce zice popa, nu ce face el”, nu i se potrivea. A fost arestat în 1959 pentru participarea la întâlnirile grupului „Rugul Aprins” de la Mânăstirea Antim și a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Dumitru Stăniloaie a continuat să țină prelegeri de teologie, cu aceeași credință și cu același har, în închisoarea din Aiud.