Amintiri din temniţele comuniste – NICOLAE CARANDINO DESPRE ULTIMELE CLIPE DIN VIAȚA LUI IULIU MANIU
29 Noiembrie 2019, 10:00
Radio România Cultural va difuza, în perioada 30 septembrie – 16 decembrie, mărturii ale oamenilor de cultură români care au făcut închisoare politică în anii dictaturii comuniste.
Publicul va putea asculta zilnic voci ale unor intelectuali precum Valeriu Anania, (Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Clujului și Feleacului), Adrian Marino, Arșavir Acterian, Teohar Mihadaș, Alexandru Paleologu, Gabriel Țepelea, Lena Constante, teologul Dumitru Stăniloaie, teologul Gheorghe Calciu Dumitreasa și mulți alții, personalități intervievate, timp de aproape 10 ani, de jurnalista Radio România Cultural, Anca Mateescu, și conservate în fonoteca radio.
Proiectul își propune sa amintească generației tinere în special faptul că, la puțin timp după ocuparea României de către sovietici și instaurarea regimului comunist, foarte mulți intelectuali români au început să fie arestați din motive politice.
Acești oameni au fost anchetați și torturați într-o perioadă în care românii puteau ajunge la închisoare pentru că îndrăzneau să spună că nu le place un roman de Zaharia Stancu sau pentru că citeau cărți scrise de Emil Cioran sau Mircea Eliade.
Înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu, sunt documente sonore unice pe piața media din Romania, iar vocile pe care publicul le va auzi la Radio România Cultural fac parte din fonoteca Radio România.
Proiectul ”Amintiri din temnițele comuniste” se va încheia la finalul anului, cu o secțiune de podcast-uri pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.
Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro
“Eu am fost manist, unul dintre apărătorii lui Maniu, unul din apropiaţii lui. Maniu a fost un om excepţional, am stat mult timp cu el împreună şi îl îngrijeam. La un moment dat el a fost pedepsit şi dus în altă parte, la Sighet şi eu am rămas acolo unde eram. Când a murit la Sighet, m-au dus pe mine repede, de ce nu ştiu, să îi închid ochii. Eu i-am închis ochii lui Maniu. Prin faptul că i-am închis ochii era o garanţie pentru toată lumea că a murit, pentru că toţi ştiau că eu nu am să spun despre Maniu că e mort când e viu. Pe când toată lumea minţea, asta era o minciună care nu se putea presupune din partea mea. I-am închis ochii şi am rămas cu figura lui întipărită în memorie. Ţara nu a avut mulţi oameni cum a fost Maniu. „
Nicolae Carandino a fost directorul ziarului Dreptatea, oficiosul Partidului Național Țărănesc, din 1946 și până la desființarea din 1947, în ceea ce a fost numită cea mai glorioasă perioadă a cotidianului. PNȚ era atunci un partid de rezistență la regimul comunist, ce începea să se instaureze la noi cu pași rapizi și sprijin sovietic. A fost arestat în 1947, după înscenarea de la Tămădău, împreună cu câțiva fruntași ai PNȚ, condamnat la 6 ani de temniță grea și doi ani de degradare civică. În realitate, avea să stea 9 ani în închisoare. La Sighetu Marmației a fost alături de Iuliu Maniu în ultimele sale clipe de viață. După 6 ani de detenție, liderul țărăniștilor nu mai putea merge și nici mânca singur iar Nicolae Carandino fusese adus pentru a-l îngriji. Pe 5 februarie 1953, într-o celulă de la Sighet, Iuliu Maniu, unul dintre oamenii politici care contribuiseră la înfăpturirea Marii Uniri, de trei ori prim-ministru al României, se stingea din viață, la vârsta de 80 de ani. Trupul său avea să fie aruncat la groapa comună. Pe actul de deces a fost scris fără ocupație.