Amintiri din temniţele comuniste – GHEORGHE POPESCU-VÂLCEA
25 Noiembrie 2019, 10:00
Radio România Cultural va difuza, în perioada 30 septembrie – 16 decembrie, mărturii ale oamenilor de cultură români care au făcut închisoare politică în anii dictaturii comuniste.
Publicul va putea asculta zilnic voci ale unor intelectuali precum Valeriu Anania, (Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Clujului și Feleacului), Adrian Marino, Arșavir Acterian, Teohar Mihadaș, Alexandru Paleologu, Gabriel Țepelea, Lena Constante, teologul Dumitru Stăniloaie, teologul Gheorghe Calciu Dumitreasa și mulți alții, personalități intervievate, timp de aproape 10 ani, de jurnalista Radio România Cultural, Anca Mateescu, și conservate în fonoteca radio.
Proiectul își propune sa amintească generației tinere în special faptul că, la puțin timp după ocuparea României de către sovietici și instaurarea regimului comunist, foarte mulți intelectuali români au început să fie arestați din motive politice.
Acești oameni au fost anchetați și torturați într-o perioadă în care românii puteau ajunge la închisoare pentru că îndrăzneau să spună că nu le place un roman de Zaharia Stancu sau pentru că citeau cărți scrise de Emil Cioran sau Mircea Eliade.
Înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu, sunt documente sonore unice pe piața media din Romania, iar vocile pe care publicul le va auzi la Radio România Cultural fac parte din fonoteca Radio România.
Proiectul ”Amintiri din temnițele comuniste” se va încheia la finalul anului, cu o secțiune de podcast-uri pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.
Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro
”Perioada de anchetă
este cea mai dramatică pentru că te suspun la tot felul de şocuri, de
torturi, aşa că pentru ei nu conta dacă persoana trăieşte sau moare după aceste
procedee ale lor. Pe mine m-a arestat şi m-a trimis la Prefectura Poliţiei
Capitalei. Acolo am stat două luni de zile până când au cules ei toate datele,
au făcut dosarele. Atunci ne scotea din
când în când, în miezul nopţii, la ora 1, te scotea de trei sau patru ori pe
noapte. Procedeul era că te ducea într-un subsol, iar acolo era o groapă cu apă
şi o placă de metal . Te întindea pe placa de metal şi îţi administra o serie
întreagă de lovituri. Cine putea să reziste, rezista, cine nu, îl băga în apă şi îl răcorea acolo. Pe
urmă iar te scotea şi iar te ducea de te ancheta într-un birou şi iar te purta.”
Anchetele de la Securitate erau, așa cum povestește Gheorghe Popescu-Vâlcea, îngrozitoare. Anchetatorii-torționari trebuiau să dea dovadă de maximă pricepere pentru a obține de la victime declarațiile de care aveau nevoie iar deținuții încercau din răsputeri să reziste. Deseori, tortura psihică era mult mai greu de suportat decât cea fizică. Gheorghe Popescu-Vâlcea a făcut un stagiu aproape complet de detenție politică în vremea regimului comunist, adică a fost arestat în 1948, în primele loturi și a ieștit din închisoare în 1964, când au fost grațiați deținuții politici. Absolvise Facultatea de Teologie la Chișinău, pe cea de Litere și Filosofie la București, un institut de Artă bizantină la Strasbourg, cursuri de bizantinologie la Paris. În 1947, a inițiat Mișcarea de Rezistență Vlad Țepeș, ceea ce i-a adus o condamnare de 20 de ani muncă silnică din care a executat aproape 17, la Jilava, Văcărești, Aiud, Lujoj, Gherla.