Amintiri din temniţele comuniste – HORIA STANCA
04 Decembrie 2019, 10:00
Radio România Cultural va difuza, în perioada 30 septembrie – 16 decembrie, mărturii ale oamenilor de cultură români care au făcut închisoare politică în anii dictaturii comuniste.
Publicul va putea asculta zilnic voci ale unor intelectuali precum Valeriu Anania, (Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Clujului și Feleacului), Adrian Marino, Arșavir Acterian, Teohar Mihadaș, Alexandru Paleologu, Gabriel Țepelea, Lena Constante, teologul Dumitru Stăniloaie, teologul Gheorghe Calciu Dumitreasa și mulți alții, personalități intervievate, timp de aproape 10 ani, de jurnalista Radio România Cultural, Anca Mateescu, și conservate în fonoteca radio.
Proiectul își propune sa amintească generației tinere în special faptul că, la puțin timp după ocuparea României de către sovietici și instaurarea regimului comunist, foarte mulți intelectuali români au început să fie arestați din motive politice.
Acești oameni au fost anchetați și torturați într-o perioadă în care românii puteau ajunge la închisoare pentru că îndrăzneau să spună că nu le place un roman de Zaharia Stancu sau pentru că citeau cărți scrise de Emil Cioran sau Mircea Eliade.
Înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu, sunt documente sonore unice pe piața media din Romania, iar vocile pe care publicul le va auzi la Radio România Cultural fac parte din fonoteca Radio România.
Proiectul ”Amintiri din temnițele comuniste” se va încheia la finalul anului, cu o secțiune de podcast-uri pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.
Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro
“ A fost primul moment penibil în care într-o sală foarte mare, unde un milţian îmi făcea procesul verbal al arestării mele am fost lăsat dezbrăcat într-o sală friguroasă. Era 23 februarie, m-a dezbrăcat la pielea goală, mi-a luat absolut toate lucrurile şi alt miliţian care era acolo a început să îmi descoase portmoneul. În portmoneu a găsit fotografia soţiei mele. Noi eram căsătoriţi de trei ani, soţia mea o femeie foarte frumuşică, şi-a permis uitându-se la fotografia soţiei mele să îmi spună : ee .. de acum ne distrăm noi cu dânsa. Vă închipuiţi reacţia mea imediată, deşi în pielea goală, i-am spus: dar cum vă permiteţi aşa ceva! La care el surprins, mi-a arătat imediat cumutul şi mi-a spus: îl vezi ? dacă mai scoţi un cuvânt te arzi ! Atunci am învăţat că la puşcărie este bine să le înghiţi pe toate, mai uşor scapi recunoscând şi tăcând din gură decât făcând obstrucţii sau replicând în felul acesta. “
Scriitorul Horia Stanca a ajuns să trăiască experiența închisorilor comuniste din cauza faptului că a colaborat, în anii 40, la ziarul Sfarmă-Piatră. Arestarea a venit târziu, abia în 1952. Potrivit propriei mărturisiri, Horia Stanca a devenit, pentru cele scrise în 1941, criminal contra păcii în 1952. Deși trecuseră 40 de ani, își amintea cu precizie cum magsitratul-anchetator i-a spus, după o discuție de mai bine de 2 ore: regret sincer că trebuie să vă rețin. Tot ce pot face pentru dvs este să vă grăbesc procesul. În pofida jenei anchetatorului, Horia Stanca a fost condamnat la trei ani de detenție politică pe care i-a făcut la Jilava și la Canal.