Amintiri din temniţele comuniste – GABRIEL ȚEPELEA
20 Noiembrie 2019, 10:00
Radio România Cultural va difuza, în perioada 30 septembrie – 16 decembrie, mărturii ale oamenilor de cultură români care au făcut închisoare politică în anii dictaturii comuniste.
Publicul va putea asculta zilnic voci ale unor intelectuali precum Valeriu Anania, (Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Clujului și Feleacului), Adrian Marino, Arșavir Acterian, Teohar Mihadaș, Alexandru Paleologu, Gabriel Țepelea, Lena Constante, teologul Dumitru Stăniloaie, teologul Gheorghe Calciu Dumitreasa și mulți alții, personalități intervievate, timp de aproape 10 ani, de jurnalista Radio România Cultural, Anca Mateescu, și conservate în fonoteca radio.
Proiectul își propune sa amintească generației tinere în special faptul că, la puțin timp după ocuparea României de către sovietici și instaurarea regimului comunist, foarte mulți intelectuali români au început să fie arestați din motive politice.
Acești oameni au fost anchetați și torturați într-o perioadă în care românii puteau ajunge la închisoare pentru că îndrăzneau să spună că nu le place un roman de Zaharia Stancu sau pentru că citeau cărți scrise de Emil Cioran sau Mircea Eliade.
Înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu, sunt documente sonore unice pe piața media din Romania, iar vocile pe care publicul le va auzi la Radio România Cultural fac parte din fonoteca Radio România.
Proiectul ”Amintiri din temnițele comuniste” se va încheia la finalul anului, cu o secțiune de podcast-uri pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.
Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro
“Eu am cunoscut oameni de seamă care au pierit cu zile, prin faptul că erau disperați, nu mai credeau că există ziua de mâine. În contrast cu ei era de exemplu profesorul Petrovici care avea la vremea aceea, când l-am cunoscut și am fost „colegi”, avea peste 70 de ani. Profesorul Petrovici era un om de un optimism extraordinar. În fiecare zi ruga pe un țăran mai vechi în celulă și care avea el semnele lui după care ghicea cât este ceasul. Țăranul se numea Grozăvescu și acest Grozăvescu anunța : Domn profesor este ora 11. Petrovici voia să își continue ritualul lui de afară, ora la care își ținea cursurile la universitate era 11. Atunci se luau măsurile de precauție necesare, să nu fie prin apropiere pași de gardian, se anunța liber și începea profesorul cursul despre Kant.”
Scriitorul și omul politic Gabriel Țepelea a fost un optimist, aidoma filosofului Ion Petrovici, la ale cărui cursuri a asistat, nu la Facultatea din Iași, ci în închisoarea din Aiud. Gabriel Țepelea a fost arestat pe 15 august 1949, împreună cu un lot important din eșalonul doi al conducerii Partidului Național Țărănesc. Condamnat la temnită grea si confiscarea averii, a stat ]n inchisoare din 1949 pana în 1955. Apucase, în 1948, să-și dea doctoratul, sub îndrumarea lui Călinescu, cu o teză despre literatura în grai bănățean, titlul fiindu-i recunoscut două decenii mai târziu. A trecut prin temnițele de la Jilava, Aiud, Oradea, lagărele de muncă de la Canalul Dunăre - Marea Neagră și suferința a potrivit-o în versurile gândite în închisoare și publicate după decembrie 1989, în volumul Anii nimănui. Și tot după Revoluție, și-a reluat activitatea politică, întreruptă cu 40 de ani în urmă, și a reînființat, împreună cu Corneliu Coposu, Partidul Național Tărănesc.