Amintiri din temniţele comuniste – DAN LUCINESCU și Reeducarea de la Pitești
05 Decembrie 2019, 10:00
Radio România Cultural va difuza, în perioada 30 septembrie – 16 decembrie, mărturii ale oamenilor de cultură români care au făcut închisoare politică în anii dictaturii comuniste.
Publicul va putea asculta zilnic voci ale unor intelectuali precum Valeriu Anania, (Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Clujului și Feleacului), Adrian Marino, Arșavir Acterian, Teohar Mihadaș, Alexandru Paleologu, Gabriel Țepelea, Lena Constante, teologul Dumitru Stăniloaie, teologul Gheorghe Calciu Dumitreasa și mulți alții, personalități intervievate, timp de aproape 10 ani, de jurnalista Radio România Cultural, Anca Mateescu, și conservate în fonoteca radio.
Proiectul își propune sa amintească generației tinere în special faptul că, la puțin timp după ocuparea României de către sovietici și instaurarea regimului comunist, foarte mulți intelectuali români au început să fie arestați din motive politice.
Acești oameni au fost anchetați și torturați într-o perioadă în care românii puteau ajunge la închisoare pentru că îndrăzneau să spună că nu le place un roman de Zaharia Stancu sau pentru că citeau cărți scrise de Emil Cioran sau Mircea Eliade.
Înregistrările făcute de colega noastră, Anca Mateescu, sunt documente sonore unice pe piața media din Romania, iar vocile pe care publicul le va auzi la Radio România Cultural fac parte din fonoteca Radio România.
Proiectul ”Amintiri din temnițele comuniste” se va încheia la finalul anului, cu o secțiune de podcast-uri pe site-ul www.radioromaniacultural.ro.
Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire naţională în FM, care produce programe exclusiv culturale, difuzând producţie originală culturală şi informaţie din toate zonele culturii, la nivel naţional şi internaţional. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro
„La un moment dat doi torţionari au spus hai la două ciocane. Au luat doi pari şi unul a început să lovească în picioare, unul în umărul stâng şi unul în umărul drept. Am menţionat şi în cartea pe care am scris-o, Lupta şi jertfa. Cu toată sinceritatea m-am uitat şi am simţit o milă extraordinară faţă de cei doi care erau plini de broboane de transpiraţie şi cu ochii înrăiţi extraordinar, în timp ce eu n-am simţit şi spun cu mâna pe conştiinţă, nici cea mai mică durere, absolut nimic, în timp ce aceşti necăjiţi, aceşti oameni loveau cu o disperare şi o încrâncenare şi aproape cu ochii exoftalmici . Sentimentele pe care le-am avut au fost de compasiune şi nu am simţit absolut nimic. Abia în Suedia, acum doi ani de zile am simţit o foarte mare durere în umărul drept.”
Dan Lucinescu era student în anul al III-lea la Facultăţile de Matematică şi de Fizică din Iași când a fost arestat și condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru crimă împotriva ordinii sociale, 10 pentru delict de uneltire, 8 ani de muncă silnică pentru instigare contra ordinii sociale și 5 pentru colportare de materiale interzise. În total, o pedeapsă de 38 de ani din care a executat 15 în închisorile de la Târgu Neamţ, Iaşi, Suceava, Jilava, Piteşti, Gherla, Aiud. A avut parte și de „reeducarea” de la Piteşti, fiind martor şi victimă a torturilor inumane din această închisoare. A fost torturat timp de aproape 6 luni, între decembrie 1950 și mai 1951. Piteștiul a fost cea mai mare suferință din viața mea. A fost o pușcărie de omorâre, de distrugere. Deținuții erau bătuți cu bestialitate de echipe speciale, îmi povestea Dan Lucinescu. După eliberare, a reuşit să termine cu nota maximă Facultatea de Mecanică din Bucureşti. A fost lector la Politehnică și pe platforma de la Măgurele, a publicat peste 300 de lucrări tehnice și este autorul a patru invenții brevetate în țară și în străinătate. După 1990, i-au apărut mai multe volume de amintiri din detenție, printre care Lupta și Jertfa.