Născut în România – Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană Pavel Şuşară
7 October 2018
Turneul Vioara lui George Enescu se încheie astăzi la Sala Radio
8 October 2018

Românii în lume – Vladimir Cosma -Duminica 7 octombrie ora 20.30

In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume – realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori. 

Accademia di Romania sustine prezentarea in premiera la Roma a lungmetrajului Octav în data de 11 octombrie 2018, la Centre Saint Louis – Istituto Francese. 

Filmul, regizat de Serge Ioan Celebidachifiul marelui dirijor și compozitor Sergiu Celibidacheare o distribuție de excepție: Marcel IureşVictor RebengiucMaria Obretin și Andrei Ioan Ionescu, coloana sonoră purtând semnătura compozitorului Vladimir Cosma.

“In Octav, muzica are o importanță foarte mare, pentru că este un film despre amintiri, despre trecut, iar muzica poate să exprime sentimente precum dorul, nostalgia, veselia regăsirii unui prieten, pe care doar imaginea singură nu le poate oferi” – Vladimir Cosma

In perioada 27 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019, România și Franța vor prezenta publicului român și francez peste 300 de proiecte, într-un demers unic de diplomație publică, economică și culturală, cu valorificarea intereselor comune ale celor două țări și în complementaritate cu foaia de parcurs a Parteneriatului Strategic. 
Presedintele ICR Liliana Turoiu – „Pentru  Institutul Cultural Român, participarea la acest program major este o experiență din care iese cu certitudine îmbogățit – după cum sperăm că și Sezonul a avut de câștigat din contribuția pe care am fost în măsură s-o aducem. Noi suntem implicați, în următorii doi ani, în patru proiecte de anvergură. Avem de răspuns, în acești doi ani, unui ansamblu de provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare: Președinția română la Consiliul Uniunii Europene, cu un program de evenimente culturale asociate, în care ICR este implicat; EUROPALIA 2019, unde România este țară invitată, iar ICR principal partener din partea română; marcarea, în acest an, a Centenarului Marii Uniri, moment care coincide, de altfel, cu debutul Sezonului România – Franţa. Un tur de forță instituțională, așadar, și o perioadă, pe cât de solicitantă, pe atât de promițătoare”.

Institutul Cultural Român va găzdui marţi, 9 octombrie 2018, de la ora 18.30, evenimentul intitulat „Portretul artistei la maturitate: Carmen Lidia Vidu faţă cu Andrei Ţărnea”. Desfăşurată în sala mare ICR din Aleea Alexandru numărul 38, întâlnirea este prima din seria dedicată artiştilor români contemporani.

După proiecţiile unor filme realizate de Carmen Lidia Vidu – printre care o premieră națională, Jurnal de România. Jurnal de musulman  – va urma un dialog între regizoare, publicul invitat şi moderatorul discuţiei, Andrei Ţărnea, comisarul român al Sezonului România-Franţa.

ICR Londra organizează conferința susținută de Preşedintele Academiei Române şi Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, unul dintre cei mai importanţi istorici români actuali, în cadrul unui eveniment dedicat Centenarului și derulat la British Museum. Acad. Ioan Aurel Pop va prezenta publicului britanic aspecte importante ale istoriei României din ultima sută de ani şi va discuta despre contextul internaţional care a dus în 1918 la realizarea idealului naţional al românilor.

ICR Beijing sprijină conferințele susținute de criticul de teatru Octavian Saiu la Academia de Film din Beijing și la Academia de Dramă din Beijing în perioada 25-26 octombrie 2018, precum și susținerea criticului la evenimente de prestigiu din Asia, la Hong Kong, la Wuzhen (Festivalul Internațional de Teatru de la Wuzhen) și Shanghai, în perioada 11-24 octombrie 2018.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Rova Film si Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova „Alternative Cinema“, organizează in perioada 11-14 octombrie cea de-a patra ediţie a „Zilelor filmului românesc la Chișinău“.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează un amplu program cultural și științific dedicat aniversării a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Imperiul Otoman – 4/16 noiembrie 1878-3/5 decembrie 1878.

ICR Madrid, în colaborare cu Festivalul de Film din Madrid – Platforma Noilor Realizatori (http://festivalcinemadrid.es/) susține organizarea, în perioada 12-21 octombrie 2018, în cadrul festivalului, a unei retrospective a filmelor realizate de Anca Damian, căreia i se va decerna Premiul „Una mirada internacional“.

Institutul Cultural Român de la Paris, în colaborare cu Societatea de Autori şi Editori de Muzică din Franţa (SEAM), Societatea Muzicală Franceză „George Enescu“ şi cu Asociaţia Noesis și Ambasada României în Republica Franceză, organizează in perioada 8-17 octombrie festivalul Les rencontres Internationales „Georges Enesco“, ediţia a V-a.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă organizarea de evenimente culturale din cadrul seriei „Cafeneaua Românească“ cu un eveniment muzical special prilejuit de prezența în Israel a celebrului artist Sergiu Cioiu. Evenimentul intitulat „Cântecul vântului și al amintirii“, se va desfășura la sediul institutului, în data de 11 octombrie 2018.

Institutul Cultural Român de la Varşovia susține prezența regizorilor Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Şargă și a actorului Alexandru Nagy, unul dintre interpreții principali ai filmului Moon Hotel Kabul la Festivalul Internaţional de Film de la Varșovia, ce va avea loc in perioada 12-21 octombrie.

Institutul Cultural Român de la Varşovia ICR Varşovia organizează in perioada 14-21 octombrie evenimentul de lansare a unei importante și inedite publicații în limba polonă, cu titlul Insula latină. Antologia nonficțiuniii românești, editată de Fundația Centrul KARTA în această toamnă.

Lansarea lucrării va avea loc în ziua de 16 octombrie, la Casa Întâlnirilor cu Istoria din Varşovia (DSH), iar la eveniment va participa Theodor Paleologu. Pe scena DSH, Theodor Paleologu va discuta despre noul volum alături de Bogumił Luft, coordonatorul antologiei, scriitor şi publicist, fost ambasador al Poloniei în România şi Republica Moldova, și de moderatorul întâlnirii, Zbigniew Gluza, președintele Fundației Centrul KARTA și redactor-șef al editurii.

Pe 15 octombrie, Theodor Paleologu va participa la o întâlnire de lucru cu membri ai consiliului de conducere al Fundaţiei Centrul KARTA, în vederea pregătirii celui de-al doilea volum al antologiei dedicate României. Theodor Paleologu, invitat să co-coordoneze viitoarea ediţie, va selecta şi îngriji, împreună cu coordonatorul polonez, textele volumului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *