Norman Manea | PODCAST
02 Ianuarie 2024, 08:00
Exil a fost și exil este în continuare pentru Norman Manea, stabilit de peste trei decenii la New York. Nu s-a putut dezbăra de exil, nu a reușit să devină nici milionar, nici politician, nici măcar yankeu, însă a ajuns unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori români în străinătate.
Experiența Holocaustului, trăită în copilărie, în timpul celui de-al doilea război mondial, viața din interiorul unui sistem totalitar și exilul sunt cele trei teme majore ale operei sale, teme care sunt reluate în aproape toate cărțile pe care le-a scris, atăt în cele de ficțiune, cât și în cele de non ficțiune.
Norman Manea (n. 19 iulie 1936) este unul dintre cei mai apreciați și cei mai traduși scriitori români. Prozator, eseist, memorialist și profesor de literatură, a debutat în anul 1966 și până la plecarea din țară, în 1986, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociației Scriitorilor din București (1979) și Premiul Uniunii Scriitorilor (1984), anulat de Consiliul Culturii și Educației Socialiste.
După 1986, cărțile sale, traduse în peste 30 de limbi, s-au bucurat de aprecierea cititorilor din întreaga lume. În 1992, a primit Bursa Guggenheim și Premiul MacArthur, iar în 1993, Biblioteca Națională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincției „Literary Lion”. În 2002, Norman Manea a câștigat Premiul internațional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, a obținut Premiul Médicis Etranger pentru volumul Întoarcerea huliganului. În 2010, Guvernul francez i-a acordat distincția „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres”.
În 2011 i s-a decernat prestigiosul Premiu literar Nelly Sachs și a fost ales membru de onoare al Royal Society of Literature. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Național pentru Literatură. În 2013, tot Uniunea Scriitorilor l-a nominalizat pentru Premiul Nobel, iar în 2014, PEN-ul românesc și mai multe edituri străine au reiterat propunerea. În 2016, a primit Marele Premiu pentru Literatură în limbile romanice al Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic. În același an, a fost decorat de către Președintele României cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer.