Nicu Amurăriței, despre vizita de Paști a Regelui Mihai la Putna, în 1992: „A fost o odă a bucuriei. Regele a adus lumină și speranță, într-o perioadă cenușie”
14 Aprilie 2025, 00:45
După 44 de ani de exil, Regele Mihai obținea permisiunea de a petrece Sărbătorile Pascale în România. Era prima întoarcere în țară, deși trecuseră mai bine de doi ani de la căderea comunismului. Autoritățile îi interziseseră până atunci să calce pe pământ românesc. Pe 25 aprilie 1992, Regele Mihai a participat la slujba de Înviere oficiată la Mănăstirea Putna, iar a doua zi a ajuns la București.
Printre miile de oameni care au mers la Putna în acea zi istorică s-a numărat și suceveanul Nicu Amurăriței, care, în prezent, este fotoreporter și jurnalist în presa locală. În 1992, era inginer la o fabrică de legume și fructe.
„Făceam conserve și dulcețuri și mi-am permis luxul de a-mi cumpăra (pe sub mână, că nu se găsea!) un aparat de fotografiat, pe care am dat un salariu. Fotografia a fost dintotodeauna pasiunea mea.”
Aflând despre vizita Regelui Mihai la Putna, Nicu Amurăriței s-a alăturat unui grup de prieteni și cunoscuți, pentru a participa la acel eveniment istoric. Au închiriat împreună un autocar, cu care au ajuns, mai întâi, la aeroport și, apoi, la Mănăstirea Putna.
„A fost bătaie mare pe autocare. Un coleg a tras sforile și am fost fericiți că am prins unul…În autocar cu noi a fost un bătrânel, care îl cunoscuse pe rege. Tot drumul a cântat Imnul Regal, pe care noi, ceilalți, care nu-l știam, l-am învățat până la Putna.”
Curtea Mănăstirii era plină de oameni veniți din Suceava, dar și din alte orașe ale țării. Strecurându-se prin mulțime, Nicu Amurăriței a ajuns aproape de Majestatea Sa, reușind să realizeze o serie de fotografii-document.
„Am dat din coate, m-am fofilat până am prins unghiul, momentul. O experiență care mi-a stârnit dorința de a deveni fotoreporter….Spre dimineață, după slujbă, noi, cei din autocar, am făcut un picnic, în spatele Mănăstirii Putna. Ne-am ospătat, am ciocnit ouă și ne-am întors acasă, fericiți că am asistat la un eveniment unic în istoria României.”
Regele Mihai era văzut ca un posibil salvator al țării.
„După o perioadă cenușie, cu mineriade, convulsii sociale și proteste, Regele a adus lumină și speranță pentru cei care își doreau schimbarea formei de guvernare a țării. A fost un moment copleșitor, o odă a bucuriei.”
Realizator: Dana Pitrop