Toni Grecu - despre tranziția de la Revelionul comunist la cel capitalist
03 Decembrie 2024, 14:11
În ultimii ani ai regimului comunist, grupul Divertis cu glumele sale de natură socială, foarte curajoase, a devenit un adevărat fenomen umoristic. Spectacolele lor nu erau mediatizate, „nu încăpeau în cele două ore de program de la televizor” , dar erau extrem de apreciate în mediul intelectual și studențesc al acelor ani. Astfel că, la sfârșitul anului 1989, grupul Divertis se bucura deja de „un soi de faimă”, imediat după Revoluție, membrii trupei fiind invitați să-și arate fața la Televiziunea Publică.
„1989 a fost anul eliberării noastre și, inclusiv, anul eliberării umorului de sub cenzura comunistă. Umorul, probabil, a fost cea mai afectată dintre toate formele de exprimare pentru că dispăruse, practic, complet de la radio, de la televiziune și nu mă refer la umorul acesta simplist, lipsit de atitudine, ci la umorul care contează pentru mine și pentru oamenii care vor să asculte comedie inspirată din viața reală. Nu exista așa ceva înainte de 1989. Odată cu Revoluția, am avut prilejul să ne descătușăm și să facem umor de inspirație socială și politică”.
Toni Grecu, unul dintre fondatorii grupului Divertis, a rememorat în cadrul serialului MARTOR, produs de Radio România Cultural, primul Revelion postdecembrist de la TVR.
„A fost un scandal foarte mare atunci. Țin minte că am inventat un program de știri, o parodie de telejurnal pe care l-am prezentat în noaptea de Revelion. Noi clădeam, fără să știm, noul tip de divertisment tv. Numai că reacția publicului a fost exact pe dos pentru că în noaptea de Anul Nou, publicul voia să audă glumele de altădată, cele cu care era obișnuit dinainte de Revoluție. Foarte mulți oameni au văzut însă ceva ce nu mai văzuseră, grupul Divertis, și asta le-a creat unora o stare de nervi, astfel încât președintele de atunci al TVR-ului a trebuit să-și ceară scuze public. Pentru noi a fost primul contact cu noua cenzură”.
Interviul cu Toni Grecu a fost realizat de Diana Joicaliuc.