Lecturile orașului: "Băi, hammamuri, desfătări. O istorie ilustrată a băilor din Țara Românească și Moldova” de Tudor Dinu
14 Mai 2024, 09:00
În “Băi, hammamuri, desfătări. O istorie ilustrată a băilor din Țara Românească și Moldova” (editura Humanitas), Tudor Dinu documentează, cu aceeași erudiție cu care și-a obișnuit cititorii, un subiect prea puțin studiat până acum: evoluția băilor în Țara Românească și Moldova din secolul al XVI-lea până la jumătatea secolului al XIX-lea, atunci când are loc trecerea de la stilul de viață de inspirație orientală la cel occidental. Din cercetările sale pe teritoriul României, unde prea puține vestigii s-au păstrat, și din zona Balcanilor, a rezultat o splendidă istorie ilustrată, o incursiune într-o epocă în care ritualurile îmbăierii și procedurile balneare alcătuiau un întreg univers, bine codificat social, al bunăstării trupești.
“Această fascinantă experiență mi-a permis să înțeleg mai bine atât alcătuirea și modul de funcționare al băilor, cat și în rolul pozitiv pe care l-au jucat acestea în modernizare a țărilor române, contribuind nu doar la sporirea gradului de igienă în rândurile populației, ci și la apariția unei culturi a bunăstării corporale într-o epocă în care biserica încă înfiera în mod oficial spălatul ca sursă fundamentală a păcatului trupesc. În plus, într-o lume în care momentele de destindere și relaxare erau foarte puține, mai ales pentru femei, băile publice din București și Iași au ajuns să reprezinte adevărate oaze în care și oamenii de condiție medie se puteau bucura de câteva ore de desfătare, incluzând, pe lângă procedurile balneare și de frumusețe, savurarea unei cafele și a unui ciubuc, alături de semeni cu care stăteau în tihnă la taifas.”, scrie Tudor Dinu în prefața cărții.
Anamaria Spătaru a realizat un interviu cu autorul.