Aerul tare al înălţimilor. Invitat: alpinistul şi salvamontistul Cornel Galescu
Născut în România dumincă, 19.01.2025, ora 16.00
19 Ianuarie 2025, 09:00
Invitatul ediţiei de duminică, 19 ianuarie 2025, a emisiunii Născut în România, este alpinistul Cornel Galescu, un nume mare al alpinismului românesc. Bănăţean de origine, a iubit de mic muntele, devenind ulterior un alpinist redutabil şi şeful Salvamont din Caraş-Severin. A absolvit Facultatea de Automatică din Timişoara, iar în alpinism l-a avut ca maestru pe Eugen Seracin. A pus bazele Clubului Alpin din Caransebeş şi cunoaşte ca pe propriul buzunar munţii din zona Banatului. Curajos căţărător şi schior de anduranţă, a salvat numeroşi turişti aflaţi la ananghie iarna pe munte.
Performanţele internaţionale înregistrate de Cornel Galescu sînt de excepţie. Astfel, el a fost protagonistul unor expediții în Alpi (1996, 2004), Caucaz (1990, 1991), Anzi (1998, 2003), Kackar (1993), Taurus (1996), Himalaya (1996, 2003), avînd la activ numeroase premiere: premiera mondială din Turcia (Turnul românilor, 1993), premiera românească pe ruta tehnică din Aconcagua, premiera românească peVf. McKinley ( Alaska, 1997), premiera românească pe Vf. Cerro Solo din Patagonia (2000), ascensiunea solitară pe Vf. Sitta Chuchura din Himalaya, expediții la Polul Nord și PolulSud,ascensiunea românească în premieră pe Vf. Ama Dablam în 2005. A absolvit cursurile celebrei instituţii ENSA de la Chamonix şi a fost ghid al clubului german DAV în Alpii italieni. Fireşte, a bifat escalade pe Mont-Blanc, Matterhorn şi Breithorn. Cornel Galescu l-a salvat pe Sorin Baciu, căzut într-o crevasă pe Dhaulagiri, a urcat cu coastele fisurate pe Everest, a salvat un alpinist sloven şi unul american pe Cho Oyu, a avut o rană groaznică la picior în Alaska, a îndurat frigul din Laponia şi a coborît noaptea de pe Aconcagua, iată doar cîteva dintre isprăvile sale.
Dincolo de performanţele înregistrate ca alpinist sau salvator montan, Cornel „Coco” Galescu este un om de o calitate morală ireproşabilă, un intelectual distins, un bărbat puternic şi generos, cu un suflet mare. A inventat şi produs în România panouri şi prize de căţărare, fiind dedicat formării tinerilor alpinişti, iar blîndeţea şi claritatea expunerilor sale l-au făcut repede iubit de aspiranţi. Poveştile montane şi le-a narat cu talent la radio, tv şi în scris, fiind unul dintre puţinii alpinişti care comunică prompt şi cu mare plăcere.