Născut în România: Invitat, Alexa Visarion, sâmbătă 21 decembrie
20 December 2019
Născut în România: Invitat: arheologul şi istoricul Alexandra Dolea
18 January 2020

Născut în România: 30 de ani de la Crăciunul anului 1989 – 30 de ani de la primele colinde, primele clipe ale unei alte existenţe

25 decembrie 2019, ora 16.00. 

30 de ani de la Crăciunul anului 1989 – 30 de ani de la primele colinde, primele clipe ale unei alte existenţe. O poveste de Magdalena şi Octavian Fărcăşanu.

Povestea începe aşa:

“În seara zilei de 22 decembrie au început împuşcături vis-a-vis de blocurile de pe strada Caracal din Craiova, unde locuim noi. Aproape că ţi-era teamă să mai ieşi din casă…”, spune Magdalena Fărcăşanu. “S-au tras tone de muniţii acolo…În blocul nostru există şi-acum găuri şi sunt alte blocuri care-au fost făcute praf!”, completează domnul Octavian Fărcăşanu.

Povestea este răscolitoare – şi nu pot decât să vă invit s-o ascultaţi. Chiar dacă, din păcate, nu are chiar happy end:

“- Este România aşa cum o visaţi atunci? Cum aţi visat atunci că va fi?

 – …Nu este (….) deşi este o Românie mai frumoasă. (…) Noi nu avem…n-am trăit aşa frustrări după 89, copiii noştri au avut posibilităţi mai mari să se afirme… în fine, noi suntem împăcaţi cu situaţia dar nu resemnaţi! 

Nu avem în clasa politică personalităţi care să ne reprezinte, asta este durerea mea! Nu mă mai reprezintă nimeni!!”, spune Octavian Fărcăşanu. “Probabil că nu eram pregătiţi, la nivel de naţiune, pentru această schimbare”, adaugă şi Magdalena Fărcăşanu, “cred că pentru nivelul de dezvoltarea al României (de-atunci, n.r), de dezvoltare politică, civică, ne-a luat, cred, prin surprindere….”

Într-o scrisoare pe care mi-o trimitea în anul 2009, Magdalena Fărcășanu îmi scria: ” “În mai multe ziare din 24 (decembrie, n.r) cred, apare o fotografie cu fiul meu (Octavian Petru Fărcăşanu, n.r) şi cu un coleg al său (viitorul meu ginere), ei purtând pancarta “Copiii noştri vor fi liberi”.

În prezent ei sunt pe continentul american, fiul în SUA şi fiica în Canada.

 Realizator Corina Negrea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *