Agresivitatea în izolare – Introspecții, duminică. 3 mai 2020, ora 18.30
3 May 2020
DOCUMENTAR: „Penny Black” – primul timbru poştal din istorie. Lucruri inedite din evoluţia filateliei
6 May 2020

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: Momente decisive a Celui de al Doilea Război Mondial

marți 5 mai 2020, Radio România Cultural (21.10- 22).

Realizator, Dan Manolache.

Invitat, dr. Ottmar Trașcă, șef sectorului Istorie Universală și Relații Internaționale al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române

Se vor împlini în curând trei sferturi de veac de la încheierea, în Europa, a celei mai mari conflagrații din istoria omenirii. Un război în care s-au implicat direct peste 100 de milioane de oameni din mai mulg de 30 de țări.

A fost cel mai întins război din istorie, și a implicat direct mai mult de 100 de milioane de oameni din peste 30 de țări. Un război în care și-au perdut viața aproximativ 60 de milioane de oameni între care aproximativ 40 de milioane de civili.

Vom consacra două emisiuni acestui evenimet dramatic încercând să rememorăm câteva dintre momentele care i-au marcat desfășurarea.

Foarte mulți istorici susțin că, de fapt, perioada interbelică nu a fost decât un lung armistițiu. Dacă ar fi așa ne putem întreba care este de fapt momentul în care războiuiul a primit undă verde. Se poate oare răspunde că acest moment a fost semnarea la 23 august 1939 a pactului rămas în istorie sub numele de Ribbentrop- Molotov?

Acesta este primul moment pe care îl vom evoca în emisiunea noastră.

Hitler a considerat semnarea pactului care îi dădea mână liberă pentru a ataca Polonia dar și asigurarea că URSS nu va interveni într-un conflict al Germaniei cu Anglia și Franța, ca pe un uriaș succes. De fapt cele două regimuri totalitare căzusera de acord, în plus, să ocupe teritoriile pe care le râvneau: Germania cea mei mare parte a Poloniei iar URSS, o parte a Poloniei, Țările Baltice și Basarabia.

Albert Speer, un apropiat al lui Hitle, arhitectul său și viitor ministru, descrie astfel în memoriile sale momentul în care Fuhrerul primește, pe 21 august, la cină, vestea semnării pactului: ” Hitler s-a înroșit ca un rac, a izbit în masă făcând să zornăie paharele și a strigat cu o voce pițigăiată ”Am reuși! Am reușit!” Mai târziu și-a anunțat anturarajul că a primit o telegramă de Stalin care îl anunța că este de acord să încheie Pactul.

Era un acord care îi convenea în acel moment lui Stalin. Îi dădea timp pentru pregătirea armatei, îi aducea câștiguri teritoriale și îi permitea să rămâna spectator înteresat al unui război care putea epuiza marile puteri europene ce ar fi devenit apoi o pradă ușoară pentru URSS.

Al doilea moment la care ne vom referi este, desigur chiar începutul de facto al războiului, atacul german asupra Poloniei la 1 septembrie 1939.

În zorii acelei zile, 60 de divizii germane însumând aproape jumătate de milion de militari au forțat granițele poloneze. Între ele 5 divizii blindate fiecare având 300 de tancuri și 4 divizii mecanizate. Li se adăuga o impresionantă forță aeriană formată din 897 de bombardiere și 426 de aparate de vânătoare. În fața invadatorilor se afla o armată poloneză mult inferioară tehnic, neoregătită deși numeric superioară, În plus ea trebuia să facă fță unui atac din parte unei țări cu care se învecina din trei părți, în est fiind vecină cu URSS care avea să o atace și ea la 17 septembrie. În aceste condiții rezistența armată s-a prăbușit rapid. Ultimele lupte s-au desfășurat pe 28 septembrie deși încă din ziua invaziei sovietice guvernul și Înaltul Comandament trecuseră frontiera romană.

Vom aborda apoi o altă etapă a războiului cel între Germania nazistă și aliații anglo- francezi care îi drclaraseră război la 4 septembrie. Vom vorbi mai întâi despre ”războiul ciudat”, despre concepțiile diferite care guvernau strategiile celor doua părți, despre planurile lor de atac și apărare.

Diferențele de strategie și tactică au dus la o victorie extrem de rapidă a armatelor germane care au început ofensiva la 10 mai 1940, printr-un atac surpriză prin munții Ardeni și au ocupat Parisul la 14 iunie. Armistițiul a fost senmat câteva zile mai târziu pe 22 iunie 1940.

Ne vom referi desigur și la una dintre consecințele dureroase pentru noi ale acestei capitulări, pierdera Basarabiei urmare a notelor ultimative sovietice din 26 și 28 iunie 1940.

Practic, în acel moment Germania mai avea un singur adversar, Marea Britanie, care reușise ca prin minune să- și salveze cea mai mare parte a corpului expediționar incojurat de trupe inamice la Dunkerque.

A urmat așadar ceea ce a rămas în istorie ca ”Bătălia Angliei”, pe care o vom evoca de aseamenea în emisiune. Hitler dorea desigur să înfrângă și acest ultim adversar și de aceea la 2 iulie 1940 a ordonat întocmirea unui plan de debarcare. A fost elaborat și operațiunea a primit numele de ”Leul de mare”. Presupunea debarcarea unui prim val de 250.000 de miltari însoțiți în prima fază de 650 de tancuri. Ar fi fost nevoie de 155 de nave de transport, alte 3.000 de ambarcațiuni mai mici dar și de neutralizarea temutei flote engleze. Ea nu se putea face decât dacă Germania obținea supremația aeriană, un obiectiv care s-a dovedit imposibil de atins. În final, cu toate succesele inițiale, Germania a pierdut războiul aerian și astfel debarcarea s- a dovedit a fi practic imposibilă. Vom menționa că în perioada iulie- octombrie 1940 aviația germană a pierdut 1733 de aparate de zbor în timp ce Marea Britanie doar 915.

Odată ce invadarea Angliei părea compromisă sau, în cel mai bun caz foarte îndepărtată, regimul nazist a acționat pentru a-și consolida poziția în Balcani și în zona central europeană. O poziție ce trebuia să devină sigură în perspectiva unui posibil ba chiar, în viziunea lui Hitler, inevitabil război cu URSS. Acestei politici i se subordonează și înițiativa de a rezolva conflictul teritorial latent între Ungaria și România, două țări ce erau în orbita Germaniei. S- a ajuns astfel la Arbitrajul de la Viena și o soluție care a nemulțumit profund opinia publică românească și a determinat căderea regimului carlst și abdicarea lui Carol al II- lea. Va fi ultimul episod, dramatic pentru noi, pe care îl vom evoca în prima emisiune pe care o dedicăm Celui de al Doile Război Mondial.

Fotografiile reproduse au fost preluate de pe site-ul Wikipedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *