Ascultă Radio România Cultural Live

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - 6 mai 2021 - Rețeaua de solidaritate, locul în care vii pentru informații și rămâi pentru oamenii pe care îi întâlnești

06 Mai 2021, 13:48

Așa spune Roxana Sonea, medic de familie într-o comună limitrofă Târgu-Mureșului, invitată în această seară la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe: ”Am venit pentru informații și am rămas pentru oamenii pe care i-am cunoscut”.

- Roxana Sonea -

A intrat în contact cu Rețeaua de solidaritate în ”aprilie 2020, căutând informații legate de cazuistică și managementul Covid în țări europene afectate înaintea României. Colegii români emigrați în aceste țări ne-au ajutat constant cu informații utile, de la început.

Ca român de acasă, mâna lor întinsă în timp de criză a fost un element esențial în felul în care mi-am îngrijit pacienții. Am ajutat administrativ, moderând întâlniri online sau participând la evenimente pe teme medicale și sociale, toate având la bază legătura emoțională care persistă între cei din diaspora și țară. Dorința celor care au plecat de a ajuta. De a nu pleca poate de tot.”

Rețeaua de solidaritate, ”o inițiativă transfrontalieră ce aduce împreună oameni buni – români din țară și din diaspora din zone civice, sociale, medicale. Oameni ce conștientizează vremurile, ce pot vedea și articula nevoile și care nu așteaptă “să se facă”. Oameni altruiști care știu să lucreze în echipă, știu să se susțină și știu să ajute” (https://reteauadesolidaritate.com/despre-noi/), înființată în anul 2019 de Gabriela Mirescu, analist politic și specialist în media și comunicare în Elveția, ca spațiu de ascultare și dialog, ca metoda de self empowerment pentru comunități care se confrunta cu diverse forme de excluziune socială.” A mers cu aceasta metoda în comunități românesti din Diaspora și în câteva localități din România.

- Gabriela Mirescu -

În 2020, alături de colegi, a schimbat cursul proiectului aplicand aceasta metoda pe o comunitate profesională - medicii. Rețeaua de Solidaritate ”ia în considerare resursele fiecărui individ conectat, combate izolarea și rolul de victimă, punand accent pe forța comunității si pe schimbul de informații și experiențe.”, spune Gabriela Mirescu.

Roxana Fediuc locuiește în Sibiu, este jurist - manager de proiect, cu o activitate în mediul neguvernamental de peste 8 ani. Specializată în management sanitar, și-a dedicat timpul și energia pentru a scrie și realiza proiecte pentru Spitalul de Psihiatrie din Sibiu, în beneficiul persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

- Roxana Fediuc -

După eforturile susținute ale grupului de traducători pentru a aduce către medicii din România ghiduri și protocoale spitalicești Covid-19, a demarat la Rețeaua de Solidaritate rubricile permanente din sfera social, fiind inițiatoarea și autoarea secțiunii ONG Bulevard, menită să prezinte diasporei activitatea asociațiilor din țară.

A colaborat cu mai multe organizații active în domeniile social și sănătate, contribuind la ”mici și mari schimbări în calitatea vieții și serviciilor pentru grupurile vulnerabile.”

𝗦𝗼𝗿𝗶𝗻 𝗣𝗼𝗽𝗲𝘀𝗰𝘂, medic, director general într-o companie multinațională de biotehnologie.

- Sorin Popescu -

Sorin locuiește în Viena, Austria. A studiat medicina în București, are un master în sănătate publică, EMBA în macroeconomie și deține specializări în domeniul afacerilor și managementului resursei umane.

Din martie 2020 face parte din echipa Rețelei de Solidaritate pentru că a simțit că așa poate face ceva concret pentru a transforma în fapte visele sale pentru România.

Cătălin Constantinescu, dr.ing., cercetător științific la Centrul Național de Cercetare Științifică (“Centre National de la Recherche Scientifique”, CNRS) din Franța.

- Catalin Constantinescu -

Rețeaua de Solidaritate mi-a permis să întâlnesc oameni și prieteni buni alături de care am lucrat in perioada pandemiei de coronavirus. Rolul meu a fost in principal alături de colegii din redacția acestei inițiative civice, unde am redactat, editat si publicat o serie de articole despre teme utile si interesante legate de virusuri, testare, noutăți științifice si medicale, dar si teme de importanta socio-culturala. Un proiect important a fost inițierea si coordonarea grupului de lucru pentru educație si cercetare, alături de colegi din România si diaspora.

Pe plan personal, în Rețeaua de Solidaritate mi-am întâlnit partenerul de viata, medic stomatolog care a inițiat un proiect extrem de necesar in aceasta perioada restrictiva: Stomatologia de Urgență”.

Stelian Păvălache, programator, web designer, fotograf și producător video, născut în Urziceni, crescut în Călărași, maturizat în București (...)”, de 5 ani ”stabilit în Berna, Elveția unde conduc propria companie Lifeographies.com.

- Stelian Păvălache -

La Rețeaua de Solidaritate, (...) ”alături de profesioniști români din afara granițelor încercăm să ne întoarcem cumva spre România și să transmitem din experiența noastră profesională dobândită în context internațional. Pentru a debloca de jos în sus niște sisteme încătușate.

E important pe de o parte să putem sensibiliza opinia publică din România cu privire la faptul că diaspora nu e un bau-bau, ci români care de multe ori și-au lăsat bucăți din suflet acasă.Pe de altă parte, e important să putem cataliza și aduna cât mai mulți profesioniști din diaspora, care poate ar dori să se implice mai mult pentru România, dar încă nu știu cum. Aici vor găsi oameni care gândesc ca ei. A căror viziune e despre o Românie cu oameni care trăiesc în normalitate, nu în umilința.

La Rețeaua de Solidaritate fac ce știu mai bine: programare, fotografii, clipuri video, coordonare, comunicare. Instrumentele prin care-mi aduc contribuția spre împlinirea acestui proiect sunt sunetul și imaginea. Pentru ca știți faptul că: o fotografie face mai mult decât 1000 de cuvinte. ”

Gabriela Mirescu, Roxana Fediuc, Roxana Sonea, Stelian Păvălache, Cătălin Constantinescu, Sorin Popescu - adică o parte a Rețelei de solidaritate (https://reteauadesolidaritate.com/) - diseară, la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, la Radio România Cultural dar și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, realizator Corina Negrea.

---------------------

Gabriela Mirescueste analist politic și specialist în media și comunicare. A absolvit Facultatea de Jurnalism la Universitatea de Vest din Timișoara natală, după care a plecat la Universitatea din Fribourg, Elveția unde a studiat Stiintele Politice, Sociologia, Media și Stiintele Comunicarii.

Din 2014 conduce propria firmă de consultanță în Fribourg unde deruleaza mandate în spațiul diplomatic, de politică internațională și de acțiune socială. Două componente emblematice ale activității sale o constituie designul și evaluarea de proiecte, precum și coaching-ul în comunicare strategică.

Printre clienții și colaboratorii sai s-au numărat structuri internaționale, instituții federale elvețiene (Parlamentul elvețian, Secretariatul de Stat pentru Migrație sau Ministerul Afacerilor Externe), dar și ONG-uri, delegații politice de înalți demnitari internaționali sau actori din zona academică.

A inițiat Rețeaua de Solidaritate în 2019, ca ”spațiu de ascultare și dialog, ca metoda de self empowerment pentru comunități care se confrunta cu diverse forme de excluziune socială.” A mers cu aceasta metoda in comunitati românesti din Diaspora și în câteva localități din România.

În 2020, alături de colegi a schimbat cursul proiectului aplicand aceasta metoda pe o comunitate profesională - medicii. ”Rețeaua de Solidaritate ia în considerare resursele fiecărui individ conectat, combate izolarea și rolul de victimă, punand accent pe forța comunității si pe schimbul de informații și experiențe.”, spune Gabriela Mirescu.

Gabriela e convinsă că ”prin Diaspora România nu doar ca se poate bucura de know-how transfer esențial în vreme de de criza, dar și ca prin propria Diaspora, țara noastră se poate conecta la evenimentele și temele internaționale majore în vremuri cu impact global. (...) Diaspora poate susține România pentru o deschidere și o poziționare favorabila pe scena internațională.”

În Elveția, care mai e văzută ca un laborator al democrației și al diplomației a găsit mediul ideal pentru interesele sale profesionale: relațiile internaționale, medierea conflictelor sau promovarea păcii și a dialogului democratic.

Pe perioada studiilor în Elveția a refuzat orice sustinere financiara, întreținându-se singură la studii prin mai multe student-joburi - printre altele ca tutor la una dintre bibliotecile universității, mai târziu și ca asistent în cercetare și programe academice la Institutul de Federalism al Universității Fribourg. Odată cu absolvirea au apărut și alte oferte profesionale și a pătruns în zona de think tank și advocacy.

A lucrat ca editor, colaborator științific, moderator de conferințe și coordonator de proiecte axate pe medierea de conflicte, promovarea păcii și pe incluziune socială în mai multe ONG-uri și fundații elvețiene. În paralel a publicat materiale de analiză politică și articole privind minoritatile sau incluziunea socială.

În paralel cu mandatele sale profesionale susține integrarea migranților vulnerabili predând lecții gratuite de limba germană. De asemenea, și-a pus la dispoziție competențele profesionale și în activitățile de voluntariat din cadrul unor asociații civice ale diasporei române din Elveția, fiind impresionată de dimensiunea și impactul național pe termen lung al exodului românesc, din care ea însăși face parte. Crede că acest exod poate fi parțial reversibil, ca statul trebuie sa dezvolte strategii ca românii să nu mai trebuiască sa mai fie nevoiți să-și părăsească familiile pentru a-și atinge potențialul. Crede ca a venit vremea ca însăși România să-și atingă adevăratul potențial, prin oamenii e - din țară și din afara ei...

Stelian Păvălache este programator, web designer, fotograf și producător video.

”Îndrăgostit de natură, alpinism, film și călătorii, am început să cochetez cu imaginea de la 10 ani și mi-am antrenat mereu ochiul și mintea către frumos. Cred că fotografia și alpinismul sunt doar forme de exprimare a aceluiași conținut.

Proiectul meu de suflet, Satwa Guna, a pornit din dorința de a cunoaște lumea personal, prin experimentare directă, de a recunoaște diversitatea formelor de educare personală, din fascinația călătoriei în sine, din plăcerea de a urca munții mari, de a fotografia lumile mai puțin cunoscute oamenilor, de a relaționa direct cu filosofii de viață unice în felul lor.

Satwa Guna înseamnă (în traducerea din sanscrita veche) Iluzia formei, diversitatea manifestărilor provenite dintr-o sursă și rădăcină unică. Transpunerea în practica fotografică a acestei idei a fost motorul de început al proiectului, încercând astfel să surprind similitudinile practicilor spirituale, practicilor sociale tradiționale, obiceiurilor, porturilor, relațiile antropologice, geografice, etnografice etc.” Câteva dintre proiecte pot fi vizualizate pe site-ul Satwaguna.com

Cătălin Constantinescu

”Sunt cercetator stiintific al Centrului National de Cercetare Stiintifica (“Centre National de la Recherche Scientifique”, CNRS) din Franta, tematicile principale fiind stiinta si tehnologia materialelor, respectiv procesarea lor cu surse laser si plasma. Intre 2005-2012 am lucrat la Institututul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei (INFLPR) din Magurele. Doctor-inginer, stabilit in Franta din 2012, locuiesc in Marsilia iar activitatea mea profesionala se desfasoara la Aix-Marseille Université. Colaborez insa si cu alte laboratoare partenere din Franta si Romania, prin intermediul carora coordonez studenti masteranzi, doctoranzi si postdoctoranzi, particip ca organizator si animator in cadrul evenimentelor de promovare a stiintelor “(Fête de la Science), respectiv

Consider ca experienta acumulata in afara frontierelor este extrem de utila in avansul tehnologic, social si cultural al Romaniei, ca membra in Uniunea Europeana. Reteaua de Solidaritate mi-a permis sa intalnesc oameni si prieteni buni alaturi de care am lucrat in perioada pandemiei de coronavirus. Rolul meu a fost in principal alaturi de colegii din redactia acestei initiative civice, unde am redactat, editat si publicat o serie de articole despre teme utile si interesante legate de virusuri, testare, noutati stiintifice si medicale, dar si teme de importanta socio-culturala. Un proiect important a fost inititierea si coordonarea grupui de lucru pentru educatie si cercetare, alaturi de colegi din Romania si diaspora.

Pe plan personal, in Reteaua de Solidaritate mi-am intalnit partenerul de viata, medic stomatolog care a initiat un proiect extrem de necesar in aceasta perioada restrictiva: Stomatologia de Urgenta. In fine, sunt extrem de recunoscator colegilor alaturi de care am lucrat, pentru motivarea lor, dar mai ales pentru lucrurile pe care le-am descoperit si invatat impreuna.”

Mircea Iliescu: „Noi, oamenii, am fost curioși, am pus întrebări, e ceva ce ne definește și ar trebui să ne definească întotdeauna: să ne punem întrebări, să nu credem orice primim fără să ne punem întrebări. Noi, oamenii, suntem analitici și curioși”
Idei in nocturnă – Diaspora 05 Decembrie 2024, 15:25

Mircea Iliescu: „Noi, oamenii, am fost curioși, am pus întrebări, e ceva ce ne definește și ar trebui să ne definească întotdeauna: să ne punem întrebări, să nu credem orice primim fără să ne punem întrebări. Noi, oamenii, suntem analitici și curioși”

Ce moment mai bun să vorbim despre curiozitate, cercetare, știință, descoperire și genetică decât S ăptămâna...

Mircea Iliescu: „Noi, oamenii, am fost curioși, am pus întrebări, e ceva ce ne definește și ar trebui să ne definească întotdeauna: să ne punem întrebări, să nu credem orice primim fără să ne punem întrebări. Noi, oamenii, suntem analitici și curioși”
Bogdan Suceavă: Revoluția științifică, acele prime decade din secolul al XVII-lea sunt perioada când am învățat noi, umanitatea, să facem cercetare
Idei in nocturnă – Diaspora 28 Noiembrie 2024, 12:37

Bogdan Suceavă: Revoluția științifică, acele prime decade din secolul al XVII-lea sunt perioada când am învățat noi, umanitatea, să facem cercetare

Și despre toată acestă perioadă scrie matematicianul și scriitorul Bogdan Suceavă în cea mai recentă apariție...

Bogdan Suceavă: Revoluția științifică, acele prime decade din secolul al XVII-lea sunt perioada când am învățat noi, umanitatea, să facem cercetare
Mihai Netea: „Vaccinul BCG rămâne un exemplu remarcabil al impactului vaccinării, demonstrând cum efectele sale merg dincolo de scopul inițial”
Idei in nocturnă – Diaspora 21 Noiembrie 2024, 17:05

Mihai Netea: „Vaccinul BCG rămâne un exemplu remarcabil al impactului vaccinării, demonstrând cum efectele sale merg dincolo de scopul inițial”

Este una dintre concluziile prezentării medicului  Mihai Netea , infecționist și profesor de medicină internă...

Mihai Netea: „Vaccinul BCG rămâne un exemplu remarcabil al impactului vaccinării, demonstrând cum efectele sale merg dincolo de scopul inițial”
Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - Biomentorhub, locul care coagulează mințile românești din știință
Idei in nocturnă – Diaspora 07 Noiembrie 2024, 14:45

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - Biomentorhub, locul care coagulează mințile românești din știință

Biomentorhub  nu este doar ”o asociație neguvernamentală, nonprofit, fără caracter politic, independentă”,...

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - Biomentorhub, locul care coagulează mințile românești din știință
Despre Biomentorhub, valoarea mentoratului și a voluntariatului
Idei in nocturnă – Diaspora 24 Octombrie 2024, 15:33

Despre Biomentorhub, valoarea mentoratului și a voluntariatului

Despre voluntariat, mentorat dar și pasiunea pentru știință - cu trei dintre voluntarii și mentorii Biomentorhub   (...

Despre Biomentorhub, valoarea mentoratului și a voluntariatului
Primele 500 de milioane de ani din istoria pământului -Terra primitiva din Hadean
Idei in nocturnă – Diaspora 17 Octombrie 2024, 16:24

Primele 500 de milioane de ani din istoria pământului -Terra primitiva din Hadean

Despre condensarea discului protolunar, formarea oceanului de magma  și formarea atmosferei, printre altele, în...

Primele 500 de milioane de ani din istoria pământului -Terra primitiva din Hadean
În lumina Nobelului. Descoperiri care schimbă lumea
Idei in nocturnă – Diaspora 10 Octombrie 2024, 17:35

În lumina Nobelului. Descoperiri care schimbă lumea

De la ora 21:10, la „Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe”, discutăm despre importanța și impactul cercetărilor...

În lumina Nobelului. Descoperiri care schimbă lumea
Nelu Mihai: „Energia este, probabil, cel mai strategic bun, capital al unei țări (...)  Iar România este într-o situație excepțională din punctul ăsta de vedere, pentru că are resurse de energie variate”
Idei in nocturnă – Diaspora 03 Octombrie 2024, 16:37

Nelu Mihai: „Energia este, probabil, cel mai strategic bun, capital al unei țări (...) Iar România este într-o situație excepțională din punctul ăsta de vedere, pentru că are resurse de energie variate”

„Fără energie nu există nimic! Dacă nu avem energie nu vom avea, de exemplu, nici industria de IT, mai ales acum,...

Nelu Mihai: „Energia este, probabil, cel mai strategic bun, capital al unei țări (...) Iar România este într-o situație excepțională din punctul ăsta de vedere, pentru că are resurse de energie variate”
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 13:00
Texte și pretexte
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 13:00
reluare: RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru