Copiii devin magicieni la Sibiu Magic Show!
22 November 2016
Concert extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României cu violonistul român Alexandru Tomescu
22 November 2016

EXPOZIȚIA ANDREI ȘAGUNA ÎN ICOANE ȘI CHIPURI Locul de desfășurare : Muzeul de Artă Contemporană

Durata : 23 noiembrie — 24 decembrie 2016

Curator : Alexandru Constantin Chituță

Coordonator Arhiepiscopia Sibiului : dr. Emanuel Tăvală, consilier cultural

Partener : Mitropolia Ardealului

Expoziția, rezultat al colaborării dintre Muzeul Național Brukenthal și Mitropolia Ardealului, se prezintă ca o selecție de lucrări dedicate marelui mitropolit Andrei Șaguna și a tipăriturilor realizate sub directa sa grijă.

Curatoriată de Alexandru Constantin Chituță șef secție Marketing Muzeul Național Brukenthal și dr. Emanuel Tăvală consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, expoziția prezintă publicului o legătură întzre limbajul plastic și limpajul iconografic. Puntea de legătură între cele două fiind chiar chipul mitropolitului sfânt Andrei Șaguna.

Despre mitropolitul Andrei Șaguna s-a scris mult. Mulți au accentuat latura sa religioasă, alții culturală sau pe cea politică. Marele istoric Nicolae Iorga afirmă că ‘puține nume sunt așa de populare în Ardealul românesc ca al lui Șaguna. Chipul lui, cu ochii străbătători și larga barbă răsfirată, e în mintea tuturora și-n conștiința generală a intrat faptul definitiv că acest maiestuos bătrân a fost, de pe scaunul său de arhiereu, un cârmuitor de oameni și un îndreptător al vremurilor’.

Marele mitropolit Andrei Șaguna a rămas în conștiința românilor ardeleni ca unul dintre cei care și-au închinat întreaga viață altarului și poporului. Momentul Șaguna în istoria Bisericii și în destinul Transilvaniei se înscrie ca un moment de răscruce pe o întindere de mai mult de un sfert de veac (1846-1873). Un sfert de veac mereu în dilatare pentru că Șaguna a inițiat și a trasat orientări noi pentru Biserica Ortodoxă a vremii lui, dar binefacerile lor se resimt peste veacuri. Valorile fac istorie și cariere fără limite.

Expoziția deschide în acest an programul manifestărilor cultural — științifice ‘Zilelor Andreiene’ la Sibiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *