CE plan pentru ajutarea Greciei în a reduce numărul de migranţi
09 Decembrie 2016, 16:30
Comisia Europeană a prezentat un plan pentru a ajuta Grecia să reducă numărul de migranţi care trăiesc pe insulele sale, adesea, în condiţii foarte precare, relatează politico.eu. Iniţiativa a fost anunţată în tandem cu un termen-limită pentru Atena să-şi pună la punct sistemul privind migraţia şi să reia primirea de solicitanţi de azil începând din martie 2017. Potrivit agenţiei Reuters, se pare că politica UE în domeniul migraţiei a început să se restabilească, după ce anul trecut a colapsat în faţa afluxului masiv de refugiaţi. În baza regulilor UE, prima ţară de intrare a migranţilor este responsabilă cu gestionarea cererilor de azil, dar sistemul a eşuat în 2015, când Grecia a fost depăşită de sosirea a peste un milion de refugiaţi şi migranţi. Atena i-a lăsat pe mulţi dintre ei să traverseze teritoriul său pentru a merge în Germania şi către alte ţări ale UE, încălcând regulile blocului comunitar. Aceasta a determinat statele membre de pe ruta migraţiei să-şi închidă treptat frontierele, blocând mulţi migranţi în Grecia, care depune eforturi pentru a le acorda adăpost corespunzător. Comisia Europeană a estimat joi că Grecia şi-a ameliorat situaţia în ce priveşte cazarea şi înregistrarea solicitanţilor de azil sosiţi pe teritoriul său.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a criticat joi pe cei care pretind a fi “antisistem”, afirmând că aceste declaraţii au legătură cu retorica rasistă şi antidemocratică, notează DPA, preluată de Agerpres. În cadrul unei conferinţe de presă în Malta, Martin Schulz a fost întrebat cu privire la extinderea aşa-numitei 'mişcări antisistem' în Europa şi la nivel global. El a declarat că nu este deranjat dacă este descris ca făcând parte dintr-un sistem care a pus bazele statului de drept.
“Bulgaria cere Comisiei Europene să pregătească un „plan B“ pentru un posibil aflux de migranţi din Turcia”, titrează cotidianul Adevărul. Acest plan ar urma să fie aplicat în cazul în care Turcia decide să-şi pună în practică ameninţările de a deschide graniţele pentru migranţi. Declaraţia a fost făcută de ministrul de Externe de la Sofia, Daniel Mitov, relatează agenţia Novinite. „Noi sperăm că nu va fi cazul, dar politicile noastre nu se pot agăţa doar de speranţe“, a argumentat şeful diplomaţiei bulgare. Recent, preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a ameninţat că ţara sa va denunţa acordul cu UE privind migranţii, dacă nu primeşte ajutor financiar pentru refugiaţi de la Bruxelles şi dacă europenii nu elimină vizele pentru cetăţenii turci.
“Cetăţenii din Ucraina şi Georgia ar putea călători, în UE, fără vize. Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko: Ştirile venite de la Bruxelles sunt încurajatoare”, titrează cotidianul România liberă. Uniunea Europeană va acorda, în curând, drept de călătorie fără viză cetăţenilor din Ucraina şi Georgia, după ce oficialii europeni au anunţat că s-a ajuns la un acord pe tema disputei din interiorul UE ce a împiedicat introducerea mai devreme a acestei măsuri. 45 de milioane de ucraineni şi cinci milioane de georgieni vor primi dreptul de a călători pe teritoriul Uniunii Europene fără a mai avea nevoie de vize. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a semnalat faptul că UE îşi riscă credibilitatea în cazul în care eşuează în răsplătirea Ucrainei şi Georgiei pentru reformele dure cerute de Bruxelles. Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko a descris drept "încurajatoare ştirile de la Bruxelles".
Luana Pleşea: