Colecționismul, o frumoasă realitate a societății românești
13 Decembrie 2018, 11:24
https://www.youtube.com/watch?v=8N57ZPeQDiE&feature=youtu.be
Excepționala expoziție Portretul colecționarului, dedicată aniversării a 40 de ani de la inaugurarea Muzeului Colecțiilor de Artă (expoziție deschisă în septembrie 2018, care va putea fi văzută până în ianuarie 2019) plimbă vizitatorul prin câteva importante și deosebite colecții intrate în patrimoniul muzeal, înainte și după anul 1989.
Sigur, grupajele realizate de organizatori pun laolaltă lucrări semnificative ale colecționarilor și desigur, portretele acestora. De aceea și titlul expoziției; pe de o parte, vedem cu mare bucurie, piese dragi colecționarului care i-au construit și prezentat acestuia personalitatea de-alungul vremii; pe de altă parte, îi descoperim portretul, și acesta realizat de vreun artist față de care colecționarul nutrea prietenie și stimă. Prin urmare, expoziția pune împreună lucrări de artă plastică și lucrări de artă decorativă care creează o atmosferă deosebit de plăcută în spațiul muzeal. Lor li se adaugă fotografii și documente care rotunjesc evenimentul vizual și îi dau greutate.
Muzeul Colecțiilor de Artă a fost inaugurat la 21 august 1978 în fostul Palat Romanit, una dintre cele mai reprezentative reședințe boierești de pe Calea Victoriei, ca secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, cum se prezintă și astăzi.
În cadrul expoziției Portretul colecționarului au fost susținute câteva conferinţe foarte interesante care au încercat să răspundă multor întrebări avute de publicul iubitor de artă: ”Rolul colecţionarului în istoria culturii româneşti” apoi, ”Noi informaţii de arhivă despre Palatul Romanit”și ”Curator de muzeu”.
Realizator Roxana Păsculescu