Vocile memoriei: La Capșa de altădată: consumații
11 Februarie 2024, 07:20
Consumația cea mai frecventă și mai ieftină era, la Capșa interbelică, șvarțul. ”Ne vedem la un șvarț la Capșa” devenise formula rituală prin care scriitorii își fixau întâlnirile, ne spune Vlaicu Bârna, semnatarul volumului Între Capșa și Corso. Tot el a aflat și formula băuturii populare de la unul dintre ultimii garsoni ai cafenelei: se prepara în cantitate mare, o singură dată pe zi, dimineața, din cafea și cicoare, proporție egală. Cafeaua era măcinată mare, ca pentru filtru. Se strecura băutura obținută după fierbere și se servea caldă, într-o cupă de metal alb, depusă pe o tavă pe care stăteau și ceașca albastră - cobalt, și zahărul cubic, și paharul cu apă rece. Se servea aici și cafeaua-filtru, preferata lui Ion Barbu, adusă la masă în cafetiere de ceramică glazurată, maro, manufacturate în Luxemburg. Desigur, la Capșa se și mânca . Se mânca și la figurat, cum ne spune epigrama - rămasă celebră - a lui N. Crevedia : ”La Capșa, unde vin nemuritorii, / Local cu două mari despărțituri: / Într-una se mămâncă prăjituri, / În alta se mănâncă scriitorii”. Capșa scriitorilor este evocată de Ion Larian Postolache, într-o înregistrare pe care o difuzăm la Vocile memoriei. În aceeași emisiune: poezii de Octavian Goga și Daniel Turcea, o pagină evocativă semnată de Alexandru Rosetti și un fragment din Năpasta de I.L.Caragiale, în interpretarea lui Emil Botta.
Emisiunea Vocile memoriei, difuzată duminică, 11 februarie 2024, ora 22.30, la Radio România Cultural. Realizator E. Lucan.