Ana Silvestru - ,,Calendimaggio este o renaștere, o celebrare a ciclului vieții, a renașterii, a dezghețului, a înfloririi, a iubirii”
28 Aprilie 2025, 13:09
Ana Silvestru, pianista româncă stabilită la Zürich, renumită pentru interpretările impecabile care i-au adus recunoaștere pe scenele internaționale, va susține concertul intitulat ,,Calendimaggio” în data de 2 mai, începând cu ora 19:00, în Sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Printre invitați se numără renumitul muzician Rainer Seegers, prim-timpanist al Filarmonicii din Berlin până în 2019 și tutore al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, pianistul italian Giulio Biddau și românca Mihaela Despa, prim-timpanistă a Orchestrei Simfonice din Berna.
Titlul concertului ,,Calendimaggio” își găsește inspirația într-un străvechi obicei italian de a celebra începutul lunii mai, un simbol universal al reînnoirii vieții, al dezghețului și al iubirii după întunericul iernii. Concertul celebrează nu doar performanța artistică, ci și ciclul perpetuu al vieții și al transmiterii valorilor de la o generație la alta.
Programul concertului propune un parcurs muzical de excepție, de la gravitatea coralului Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit de Johann Sebastian Bach, până la rafinamentul piesei Soirée dans Grenade de Claude Debussy, continuând cu forța expresivă a marșurilor lui Philidor și culminând cu una dintre cele mai complexe lucrări camerale ale secolului XX: Sonata pentru două piane și percuție de Béla Bartók. Alegerea ultimei lucrări menționate este deosebit de semnificativă, în contextul comemorării a 80 de ani de la moartea marelui compozitor.
,,Am ales cea mai grea lucrare compusă pentru această constelație muzicală, anume Sonata pentru două piane și percuție de Béla Bartók, una dintre cele mai importante lucrări camerale din întreaga creație a secolului XX și din creația marelui compozitor Béla Bartók. Este una dintre lucrările foarte ocolite și aproape deloc cântate, chiar și în spațiul vest-european pentru că este înfiorător de grea, necesită un număr considerabil de repetiții.” - explică Ana Silvestru
Un alt moment deosebit al serii va fi celebrarea a 150 de ani de la nașterea lui Maurice Ravel, unul dintre cei mai fascinanți și rafinați reprezentanți ai impresionismului muzical. În onoarea acestui jubileu, programul include Ma mère l’oye, îndrăgitul basm muzical, prezentat într-o versiune specială pentru două piane și percuție.
Prezența lui Rainer Seegers în România a fost dorită și pregătită de mai mulți ani, însă abia acum, datorită unui context favorabil în programul său extrem de solicitat, această întâlnire de excepție a devenit posibilă la Cluj. Pe lângă concertul din 2 mai, maestrul susține între 27 și 30 aprilie, un masterclass dedicat studenților Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj, oferindu-le șansa rară de a lucra sub îndrumarea uneia dintre cele mai importante figuri ale percuției mondiale.
„Este o șansă extraordinară pentru că maestrul Seegers este unul dintre cei mai mari creatori de școală ai ultimilor 40-50 de ani, moștenește o tradiție ilustră a școlii germane de percuție și are peste 100 de studenți împânziți prin toată lumea. E aproape imposibil să te uiți la marile orchestre fără să găsești discipoli ai maestrului Segers.” - mărturisește Ana Silvestru.