Vocile Memoriei - Biblioteca pentru toți (BPT)
29 Octombrie 2023, 07:30
Acronimul pe care l-am folosit ca titlu este sigla celei mai cunoscute colecții de carte de la noi, cea mai longevivă și cea mai prestigioasă: Biblioteca pentru toți.
Ea a fost inițiată la 1 martie 1895 de către scriitorul și folcloristul Dumitru Stăncescu, în colaborare cu editorul Carol Muller, fiind inspirată de o colecție germană din Leipzig. Prima carte a colecției noastre era Povești alese de Andersen, în traducerea lui Stăncescu. Tot el a fost coordonatorul primei serii BPT, până în 1899 publicând 178 de numere. Anul următor, colecția trecea în proprietatea Librăriei Leon Alcalay. A fost și sub egida editurii Viața Românească, preluată pe rând apoi de mai mulți editori.
Pe noi ne interesează seria nouă a BPT, apărută la 1 aprilie 1959 și care începea de la numărul unu, ajungând la sfârșitul lui 1969 la cinci sute de titluri. Inițitorul ei era redactorul-șef de atunci al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă (ESPLA), Mihai Șora. Îl vom asculta la Vocile memoriei într-o înregistrare din 1970, sărbătorind numărul cinci sute al noii colecții BPT, alături de Șerban Cioculescu și Adrian Marino. În aceeași ediție, difuzăm înregistrări datorate lui Pavel Chihaia, A.E. Baconsky și Cezar Petrescu.
Emisiunea Vocile memoriei, difuzată duminică, 29 octombrie 2023, ora 22.30, la Radio România Cultural. Realizator E. Lucan.