Timpul prezent: Umorul - o chestiune cât se poate de serioasă...(un dialog cu Toni Grecu și Remus Boldea) | PODCAST
01 Aprilie 2024, 20:05
La „Timpul prezent” tratăm de obicei teme serioase. De 1 aprilie vă propunem o temă foarte serioasă: umorul. Se schimbă anotimpul. S-a schimbat și ora. Se schimbă vremea. Dar se schimbă și vremurile. Nu neapărat acum, nu neapărat de 1 aprilie, ci așa, în general. Unele farse sau glume la care râdeam acum 20 de ani nu mai stârnesc azi nici măcar un zâmbet. Mai știm să râdem? Despre mecanica umorului vorbim cu doi profesioniști ai genului: Toni Grecu, unul dintre fondatorii grupului Divertis, şi Remus Boldea, co-prezentator al podcastului „RSS Reloaded”, autorul volumului de povestiri „A râs și tata”.
Umorul era înainte de 1989 o formă de frondă, o reacție la sistem. Râdem la fel când totul e permis?
Toni Grecu: „Aia a fost cea mai importantă schimbare în mentalul colectiv. Pentru că, odată cu libertatea de mişcare şi cu libertatea economică, râsul a devenit liber. Râsul e cea mai la îndemână formă de manifestare a spiritului critic, suntem născuţi cu asta. Râdem de ce nu ne place, de ce este ieşit din matcă. Spiritul nostru critic se manifestă şi prin râs, printre altele. Şi atunci, în 1990, spiritul nostru critic a luat-o razna pentru că am început să râdem fără măsură, de orice şi de oricine. Am fost într-o derivă totală, din care n-am ieşit nici în ziua de astăzi. (...) Când umorul politic dispare, înseamnă că e o problemă în politica respectivă. Nu poţi să faci umor politic fără politică. Or, România este în situaţia asta.”
Cum e să faci umor, cum poţi să fii subversiv în deplină libertate, când nu ai cenzură?
Remus Boldea: „Umorul pe care-l practic în textele mele sau când spun anecdote este auto-umorul, umorul faţă de propria persoană, luarea în râs la persoana I, umorul de tip Woody Allen. Îmi place să intru în capul omului care sunt acum sau care am fost la un moment dat, mai ales în perioada adolescenţei, şi să văd lucrurile amuzante şi, mai ales, lucrurile care de obicei sunt considerate de oameni tragice. Adică îmi place să văd ce e amuzant la înmormântarea unui prieten foarte bun sau ce e amuzant atunci când ai un eşec în dragoste care-ţi lasă o suferinţă imensă. Pentru mine ceva e cu atât mai amuzant cu cât fundalul pe care se petrece povestea aceea e un fundal tragic. Trebuie să-ţi iei libertatea să râzi de moarte.”
1 aprilie 2024, ora 18.00
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin