Timpul prezent - Mihai Mitrică (AER) despre Ziua Naţională a Lecturii: „Sunt momente în care ne prefacem ipocrit că ne pasă de cultură”
14 Februarie 2024, 19:50
Recent, retailerul online Elefant a intrat în insolvenţă - e un semn îngrijorător pentru piața de carte, oricum anemică, din România. Acum un an Asociația Editorilor din România (AER) propunea un Pact pentru lectură și o ofensivă editorială împotriva analfabetismului funcțional, în țara cu cel mai scăzut consum de carte din Uniunea Europeană.
Astăzi este Ziua Naţională a Lecturii. Avem nevoie de ea?
Invitaţii noştri sunt: editoarea Eli Bădică, de la Nemira, coordonatoarea colecției de literatură română n’autor, Oana Doboși, co-fondatoarea librăriei independente „La Două Bufnițe” din Timişoara, şi Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România.
Mihai Mitrică: „Cred că în fiecare lună dispare câte un punct de vânzare de carte în ţară. (...) De Ziua Naţională a Lecturii, 15 februarie, ne prefacem ipocrit că ne pasă de cultură în România. Ori, ca societate, nouă nu ne pasă de cultură, pentru că nu ies oamenii în stradă împotriva desfiinţării unei biblioteci sau a unei librării, nu facem cifre de audienţă extraordinare la evenimentele pe care le organizăm fie în librării, fie la târguri de carte.”
Librăriile online pot înlocui librăriile fizice?
Eli Bădică: „În niciun caz. Şi asta ne-a dovedit-o perioada pandemiei, a izolării, când au fost închise librăriile şi, deşi vânzările online au crescut, s-au dublat, chiar s-au triplat, nu au acoperit nici măcar 10% din vânzările în librăriile fizice.”
Ce putem prelua din experienţa altor țări europene care au știut să promoveze lectura la nivel de politici publice?
Oana Doboşi: „Am putea prelua modelul legislativ, nu trebuie să inventăm apa caldă. De exemplu preţul unic al cărţii sau cardurile pentru cultură pentru elevii de liceu, voucherele culturale. Şi un mod diferit de a aborda lectura în şcoli. Trebuie renunţat la toate metodele care îngrădesc creativitatea.”
14 februarie 2024, ora 18.00
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin