Timpul prezent: Luciana Ghica, politolog: „Pentru prima oară Uniunea Europeană îşi propune un plan anti-sărăcie”
18 Septembrie 2024, 19:37
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat propunerile pentru noua echipă de comisari. Roxana Mînzatu, candidata României, a primit portofoliul „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie” și, de asemenea, va fi unul dintre cei șase vicepreședinți ai Comisiei Europene. În ce măsură respectă noua Comisie echilibrul de gen? Dar echilibrul de putere între formaţiunile care au ajuns în Parlamentul European? Ce reprezintă domeniul de care se va ocupa Roxana Mînzatu? Cum reflectă noua echipă propusă de Ursula von der Leyen obiectivele sale pentru următorul mandat, legate în special de relansarea competitivității Uniunii Europene ca actor global? Am întrebat-o pe Luciana Ghica, politolog, conf. la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.
E important să înţelegem şi dinamica din interiorul executivului european. Felul în care sînt denumite portofoliile şi direcţiile aflate în coordonarea fiecărui comisar oferă indicii despre construcţia pe care şi-o doreşte Ursula von der Leyen. Unele denumiri de portofolii sînt foarte abstracte sau foarte cuprinzătoare, altele mai stricte şi mai înguste. Cum vedeţi această arhitectură?
Luciana Ghica: „E destul de simplu. Trebuie să fie 27, conform tratatelor, în acest moment. Fiecare stat trebuie să trimită un comisar dar, în momentul în care sînt desemnaţi, ei nu mai reprezintă statele. Deci trebuie găsit un echilibru astfel încît să avem 27 de portofolii. Uneori poate părea prea mult, alteori poate prea puţin. Dar cred că fiecare portofoliu, chiar dacă poate avea denumiri mai ciudate, e destul de clar. Nu există portofoliu doar cu numele. El are în spate o justificare şi fiecare dintre comisarii propuşi are o foaie de parcurs. Aceste foi de parcurs sînt publice. (...) Portofoliul pe care-l va avea Roxana Mînzatu poate părea un portofoliu mamut, avînd multe chestiuni diferite, dar în realitate nu este aşa. Este vorba despre drepturi sociale şi educaţie, domenii esenţiale pentru bunăstarea şi viitorul Europei, dar care sînt neglijate în politica tradiţională din România.”
S-a tot vorbit zilele acestea despre faptul că România a primit un portofoliu mai puțin important. Ce reprezintă acest domeniu, „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”?
Luciana Ghica: „Pentru prima oară Uniunea Europeană îşi propune prin Comisie să aibă un plan anti-sărăcie. Este o chestiune esenţială pentru Europa. Acestea sînt domeniile care ne preocupă ca cetăţeni zilnic: să trăim mai bine, să fim mai sănătoşi, să avem un loc de muncă, să avem un sistem de educaţie care să nu ne împovăreze şi să ne permită să avem locuri de muncă decente şi bine plătite.”
18 septembrie 2024
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin