Timpul prezent - Invitat Radu Uszkai, etician: „Jocurile Olimpice au un rol important în povestea pe care noi ne-o spunem, colectiv, despre noi înșine”
09 Ianuarie 2024, 20:51
Comitetul Internațional Olimpic a decis că sportivii ruși și bieloruși pot participa la Jocurile Olimpice de anul acesta, la probele individuale, sub steag neutru și cu condiția să nu fie susținători ai războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Radu Uszkai, cercetător la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, analizează decizia și implicațiile sale. La Jocurile Olimpice, sportul e mai mult decât cultivarea corpului, a virtuților fizice, nu e nici exclusiv o întrecere între națiuni. De ce trezesc atâta emoție Jocurile Olimpice?
Radu Uszkai: „Jocurile Olimpice au un rol foarte important în construcția sentimentului apartenenței la un grup, la o națiune. Sportul nu e, nu a fost și probabil nu va fi niciodată doar despre excelență pur fizică, mentală sau estetică. Jocurile Olimpice, la început, au avut o legătură clară cu construcția unei identități care se năștea atunci: cea a Greciei în perioada antichității. Iar în perioada modernă e dificil de separat apariția sporturilor de masă și nașterea națiunilor moderne. Jocurile Olimpice au un rol important în povestea pe care noi ne-o spunem, colectiv, despre noi înșine.”
În 2022, Comitetul Internațional Olimpic le recomanda organizatorilor de evenimente sportive să nu invite sportivii ruși și bieloruși la competițiile internaționale. Ce s-a întâmplat pe parcurs, cum s-a ajuns la noua decizie?
Radu Uszkai: „Interesul pentru conflict a scăzut. De la ceva care ocupa atenția noastră 24/7, la, mai degrabă, un zgomot de fundal. Nu mai suntem bombardați cu mesaje de acolo. Vedem că media nu ne mai livrează atât de multe știri despre asta.”
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin