Timpul prezent în literatură - Barbara Kingsolver, o autoare care „își construiește personajele cu tandrețe” | PODCAST
03 Februarie 2024, 15:35
Romanul „Sub cerul liber, stăm în lumină” de Barbara Kingsolver, apărut la Curtea Veche, pune împreună două povești din două epoci diferite, una din 1874 și cealaltă din zilele noastre, aduse împreună prin destinul unei case din Vineland (New Jersey) care „stă să cadă” și prin câteva teme, între care: precaritatea locuirii, imigrația, polarizarea societății americane, condiția femeii. În ciuda greutăților cu care se confruntă personajele, în carte e mult umor, mai ales în povestea din zilele noastre. Adela Greceanu a stat de vorbă despre romanul Barbarei Kingsolver cu traducătoarea sa, Anca-Maria Pănoiu, și cu editoarea sa, Luana Schidu, coordonatoarea colecției Byblos de la editura Curtea Veche.
Anca-Maria Pănoiu: „Sentimentul meu a fost că Barbara Kingsolver își construiește personajele cu tandrețe. Însă din această tandrețe face parte și o doză bună de ironie, care vine dintr-o conștientizare a răului existenței atît de mare încât nu mai ai ce să faci, trebuie să-l accepți.”
Luana Schidu: „Este o frază care mi se pare că e cheia întregii cărți și care spune cam așa: oamenii se tem foarte tare de ceea ce nu cunosc și atunci vor alege un tiran care le garantează că va reinstaura vechea ordine. Lucrul ăsta e valabil și-n secolul al XIX-lea, pentru că este vorba acolo de un fel de senior al locului, un personaj politic care le vinde oamenilor iluzia unui mic paradis închis. Și, în paralel, în zilele noastre, suntem în vremea în care Donald Trump își face campanie și tot atît de tare se pune și aici accentul pe promisiunea și pe povestea care li se vinde, frumos împachetată, unor oameni care au deja niște așteptări.”
Realizatoare: Adela Greceanu