Timpul prezent - Căldură mare, monșer! (Cum răcorim Planeta?)
08 Februarie 2024, 20:16
Pentru prima oară de când se fac măsurători, temperatura medie globală a depășit cu 1,5 grade Celsius pragul de încălzire de-a lungul unui an întreg, în perioada februarie 2023 - ianuarie 2024, conform Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al UE.
De ce s-a ajuns aici? Care vor fi consecințele? Mai putem limita încălzirea globală?
I-am întrebat pe climatologul Roxana Bojariu şi pe politologul Bogdan Gioară, președintele asociației REPER21.
În condițiile actuale, mai putem limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius, conform Acordului de la Paris din 2015?
Roxana Bojariu: „Da, se mai poate limita. E-adevărat că fereastra de oportunitate se închide rapid. Ar trebui să acţionăm într-un mod coerent în acest deceniu, până-n 2030. Conform studiilor Grupului interguvernamental privind schimbarea climatică ar trebui să atingem un maximum de emisii la sfârşitul anului 2025, cel târziu, după care să urmeze reduceri semnificative, la nivel global să avem în 2030 deja o reducere a emisiilor cu 43% faţă de nivelul anilor 90. Lucrul acesta e foarte dificil de realizat, chiar dacă, tehnic şi ştiinţific vorbind, există acele elemente care să ne pună pe traiectoria corectă. Problema este în partea de decizie politică. O comunitate ştiinţifică unitară are alături o comunitate politică foarte fragmentată, cu foarte multe interese locale, regionale, care vin unele împotriva altora.”
Deși sunt evidente creșterile de temperatură, există destui sceptici cu privire la realitatea încălzirii globale. Cum le răspundeți?
Bogdan Gioară: „Scepticismul este generat în primul rând de lipsa educaţiei climatice şi ecologice, la nivel naţional. E o mare problemă, pentru că nu cred că vom avea succes în lupta climatică atâta vreme cât nu avem informare şi conştientizare. Educaţia ar trebui să înceapă din sfera formală, din şcoli, licee, universităţi, dar nu numai. Cred că vom avea o societate capabilă să adreseze chestiunea climatică atunci când vom observa discuţii pe tema asta în cafenele, la frizer, la piscină, în spaţiile sociale, unde cetăţenii schimbă idei.”
8 februarie 2024, ora 18.00
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin