Texte şi pretexte - Viaţa secretă a sticlei. Invitată: artista în sticlă Cristina Ilinca
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu
27 Mai 2023, 07:00
„Arta – o fărîmă de frumusețe peste neliniştile noastre.” (Cristina Ilinca)
Invitata ediţiei de sîmbătă, 27 mai 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, este maestra în sticlărie Cristina Ilinca. Cu studii la Facultatea de Litere din București, încheiate în 1991, absolventă în 1999 a Școlii Postuniversitare de Științe Politice (actuala SNSPA), din 2010 absolventă și a Facultății de Arte Decorative și Design, secția Ceramică-sticlă-metal din cadrul UNArte București, Cristina Ilinca este astăzi artist plastic în sticlă, independent şi are un atelier unde modelează obiectele din sticlă. A organizat multe expoziții personale, a participat la expoziții colective, în țară și în străinătate, putînd invoca între altele şi participarea cu o lucrare la expoziția de la Galeria Modernă, Londra 2022.
Recent, în perioada 27 aprilie - 24 mai 2023, la Galeria „Ghețăria” din cadrul Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, maestra în sticlărie a expus sub denumirea de „Lumi fragile” unele din operele sale din ultima perioadă. Creaţii perisabile oricînd ameninţate cu distrugerea, făpturile visate de Cristina şi întrupate în cea mai transparentă şi inefabilă materie a pămîntului au viaţă proprie, tresaltă şi palpită în contact cu privirea, pe care o modelează potrivit unei logici onirice marcate de cel mai pur lirism. De unde şi echivalenţa acestei expoziţii cu o invitaţie la o evaziune fantastă. Ghid în această fascinantă lume ne va fi chiar artista Cristina Ilinca.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre marele scriitor romantic francez Victor Hugo, dar şi despre eminentul istoric al artei şi academicianul român Răzvan Theodorescu.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al literaturii universale: la 27 mai 1894 vedea lumina zilei la Courbevoie în Île-de-France un imens scriitor francez, pe numele său real Louis-Ferdinand Destouches. Medic de formaţie, s-a afirmat ca un prozator vizionar, cu o frazare de o frumuseţe magică, una care nu exclude argoul, şi o imaginaţie născătoare de lumi fascinante. Viziunea lui politică, apropiată de cea a extremei drepte şi a naţionalismului francez, l-a transformat natural în colaboraţionist în timpul regimului de la Vichy. Condamnat la un an de detenţie după război, fuge în Germania şi apoi în Danemarca. Este amnistiat şi revine în patrie, dar oprobriul public îl ţine departe de prim-planul vieţii literare. Dincolo de aceste accidente biografice, el rămîne în memoria colectivă datorită unor capodopere precum Călătorie la capătul nopţii, De la un castel la altul, Mea culpa şi Moarte pe credit.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu va aborda proximul turneu de Mare Şlem, cel de la Roland Garros, care va începe duminică la Paris.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta "O mostră de gelozie", interpretată de Virgil Ogășanu şi Rodica Sanda Ţuţuianu.