Texte şi pretexte: Specificul filosofiei: un discurs particular şi totuşi globalist cu privire la om şi univers. Invitat: directorul editorial al casei Trei din Bucureşti, Magdalena Mărculescu
18 Mai 2024, 07:00
„Ce lucru specific ar avea de spus filosofia, pe care nici un alt tip de discurs – literar, științific, religios, politic, artistic etc. – nu l-ar putea susține, comparativ? Această problemă l-a preocupat pe Michel Foucault în vara lui 1966, cînd tocmai publicase Cuvintele și lucrurile, prima sa carte. Ce înseamnă a filosofa? se întreabă el, mai ales că statutul disciplinei era atunci în centrul dezbaterilor pe scena intelectuală franceză. La acea vreme, noile concepte structuraliste au perturbat filosofia în relația ei cu știința și adevărul. Discursul filosofic, text rămas pînă acum nepublicat, clarifică astfel demersul lui Foucault care, deși le abordează, se distinge de cel literar și cel științific.” (Les Inrockuptibles)
În ediţia de sîmbătă, 18 mai 2024, a emisiunii Texte şi pretexte, ne propunem, prieteni, să discutăm cu prietena noastră, directorul editorial al grupului Trei din Capitală, Magdalena Mărculescu, o strălucită absolventă a Facultăţii bucureştene de Filosofie, doctor summa cum laudae în metafizica lui Kant şi Heidgger, dar şi editor mereu inspirat, despre felul în care maniera de a comunica a filosofului, mereu modificată conceptual de-a lungul veacurilor, mai poate fi relevantă pentru cei din prezent care încă se mai interesează de acest tip de cunoaştere generalizatoare. Ce mai înseamnă azi să fii filosof şi să vorbeşti/scrii ca un filosof – şi pentru cine şi de ce? Iată întrebări prilejuite de apariţia la Editura Trei din Bucureşti în traducerea lui Ciprian Mihali a unui text postum al lui Michel Foucault, Discursul filosofic, dar conceput în 1966, în perioada cînd îi apărea Cuvintele şi lucrurile, prima sa lucrare. Mai este actuală meseria de filosof, mai este necesar discursul acestuia? Magdalena Mărculescu ne va ajuta să răspundem acestor întrebări.
În cadrul proiectului naţional Noaptea Muzeelor, vă invităm să ascultaţi un material despre pînza Bărbatul cu tichie albastră de pictorul flamand Jan van Eyck aflată la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre doi mari actori, sir Laurence Olivier şi Fory Etterle.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei universale: la 18 mai 1909 se stingea la Cambo-les-Bains, în Acvitania, Franţa, un mare compozitor şi pianist spaniol, mai precis, catalan, născut la Camprodon. De numele său se leagă capodopere precum Suita spaniolă, Suita Spania, Cîntece spaniole, Ciclul Iberia, Rapsodia spaniolă pentru pian şi ocrchestră şi Navara. Acesta, alături de Enrique Granados, Manuel de Falla şi Joaquin Rodrigo, a dat expresie specificului naţional iberic, medie inspirată între temperamentul ardent şi o melancolie tipic romantică.
Vom discuta şi despre cea de-a XVI-a ediţie a Maratonului de Poezie şi Jazz cu poetul şi iniţiatorul proiectului, scriitorul Dan Mircea Cipariu.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul Nea Mărin la cinematograf interpretat de Amza Pellea.