Texte şi pretexte: Salvador Dalí, între genialitate şi nebunie: o viziune psihanalitică. Invitată: psihoterapeuta de obedienţă psihanalitică Genoveva Teleki
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu.
20 Aprilie 2024, 07:00
„Cazul celebrului artist plastic spaniol Salvador Dalí este deosebit de elocvent din punctul de vedere al copilului de înlocuire. Salvador Dalí s-a născut în 1904 la Figueres, în Catalonia, Spania. Fratele său mai mare, Salvador Galo Dalí, a murit la douăzeci și una de luni și douăzeci de zile, exact cu nouă luni și zece zile înainte de nașterea lui Salvador Dalí, pictorul. Statutul său de copil de înlocuire pare bine stabilit, iar în viața și opera artistului apar teme recurente legate de acest fapt. De altfel, el folosește sintagma «copil de înlocuire» chiar înainte de Albert și Barbara Cain”. (Genoveva Teleki)
În ediţia de sîmbătă, 20 aprilie 2024, a emisiunii Texte şi pretexte, ne propunem, prieteni, să discutăm cu psihoterapeuta de obedienţă psihanalitică Genoveva Teleki, psiholog clinician cu bogată experienţă, despre relaţia dintre genialitate şi nebunie în opera şi viaţa marelui artist spaniol Salvador Dalí. Conceptul-cheie ce ne va călăuzi este cel de copil de înlocuire, o categorie clinică şi hermeneutică în măsură a ne lumina contextul unei vieţi chinuite dar foarte bogate în ceea ce priveşte accesul la expresia artisticităţii maxime. Genoveva Teleki ne va explica în ce constă lupta copilului ce-şi înlocuieşte în inconştientul părinţilor fratele/sora dispăruţi, într-un disperat efort de a-şi forja propria identitate.Travaliul psihic este unul impresionant, dar traumele rămîn şi ele îşi primesc o elocventă şi inspirată expresie în opera dalidiană, una de o efervescenţă fără egal în istoria artei moderne şi contemporane.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre eroul puritanilor englezi, sir Oliver Cromwell, dar şi despre făuritorul României moderne, Regele Carol I.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei literaturii universale: la 20 aprilie 1912 se stingea la Londra, deşi era născut la Clontarf, lîngă Dublin, un mare scriitor irlandez de limbă engleză. Cum se întîmplă adeseori, în ciuda unui talent indiscutabil şi a unei opere venerabile, acesta rămîne în memoria colectivă a literaturii dar şi a cinematografului printr-o singură operă: romanul Dracula. Inspirat de nişte cronici săseşti răuvoitoare la adresa Domnului Ţării Româneşti Vlad Ţepeş, acesta va creiona portretul vampirului clasic, un monstru ţintuit sub semnul unui misterios blestem, devenit rapid un prototip în literatura şi filmul de profil.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu analizează prestaţia lui Rafel Nadal în cadrul turneului de la Barcelona, open pe care l-a cîştigat de 12 ori.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul Reţetă pentru prăjitură cu fructe... interpretat de Horaţiu Mălăele.