Texte şi pretexte: O nouă aventură în Himalaya. Invitat: Gabriel Băicuş, alpinist şi organizator de expediție
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu.
24 Februarie 2024, 07:00
„Pentru mine, ascensiunile himalayene reprezintă provocarea maximă. Acolo sus, la altitudine, simţi cum corpul primeşte pecetea rezistenţei sau a slăbiciunii. Mai mult decît alpinismul clasic, alpinismul de altitudine te implică total, deoarece el presupune o excelentă condiţie fizică, capacitatea de a te adapta la aerul rarefiat, stăpînirea unor elemente de tehnică a escaladei pe stîncă şi ghiaţă şi, nu în ultimul rînd, provocarea de a-ţi stăpîni frustrările şi durerea fizică.” (Gabriel Băicuş)
În ediţia de sîmbătă, 24 februarie 2024, a emisiunii Texte şi pretexte, ne propunem, prieteni, să dezbatem cu invitatul nostru, tînărul alpinist şi coordonator în expediţiile de altitudine, Gabriel Băicuş, pe seama apropiatei sale aventuri himalayene. Născut în România, la Nehoiu, Gabi trăieşte astăzi atît în Spania, cît şi în România. El a fondat o companie de ghidaj în Himalaya, colaborînd foarte bine cu prietenii săi, şerpaşii nepalezi. Pasiunea pentru munte şi-o cultivă cu religiozitate, se antrenează asiduu şi iată că rezultatele nu au întîrziat să apară. În urmă cu un an, Gabriel Băicuş a reuşit o performanţă semnificativă, una care necesită un imens efort de adaptare şi o pregătire fizică şi mentală extrem de pretenţioasă: a escaladat în 24 de ore atît Regina Mamă a Zăpezilor, cel mai înalt vîrf al Terrei, Everestul, dar şi optmiarul vecin, vîrful Lhotse (8516 metri). Peste puţin timp, în martie anul curent, Gabi Băicuş va fi coordonatorul unei expediţii internaţionale comerciale, incluzînd alpinişti din Spania, Argentina, Puerto Rico şi România, ce va efectua ture în Himalaya, va ajunge în tabăra de bază de pe Everest şi va escalada un vîrf de peste 6000 metri foarte dificil, Lobuche. Un cameraman din România va însoţi expediţia pentru a realiza un film documentar despre aventurile acesteia. Gabi Băicuş ne vorbeşte despre pregătirea şi ţelurile expediţiei pe care o conduce.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre scriitorul Timotei Cipariu, dar şi despre alt mare intelectual român, Gheorghe Pop de Băseşti.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei universale: la 24 februarie 1547 se năştea la Regensburg în Sfîntul Imperiu Roman de Limbă Germană unul dintre cei mai talentaţi şi competenţi conducători militari din istoria europeană, cel care avea să fie cunoscut sub numele de Don Juan de Austria. A fost guvernator al Ţărilor de Jos, a reprimat revolta moriscos din Spania şi plănuia să o alunge de pe Tronul Angliei pe Gloriana. Visurile sale au fost năruite datorită decesului de tifos exantematic la doar 31 de ani. Don Juan de Austria avea să conducă în 1571 flota iberico-veneţiană la o victorie epocală contra flotei otomane, la doi ani după aceea cucerind şi Tunisul.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu va analiza ultima partidă maraton a lui Andy Murray şi relevanţa sa simptomatică.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Instructorul de schi interpretată de Radu Zaharescu, Jeanine Stavarache, Adina Popescu şi Valeria Ogăşanu.