Texte şi pretexte: Misterul Marin Preda. Invitat: scriitoarea Mariana Sipoş
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu
13 Mai 2023, 07:00
„[...] moartea lui Marin Preda, ca şi viaţa lui, continuă să stîrnească semne de întrebare, nu numai printr-un mister de roman poliţist, legat de circumstanţele în care s-a produs, ci mai ales prin contextul social-politic în care scriitorul a trăit mai bine de o jumătate de secol.” (Mariana Sipoş)
Invitata ediţiei de sîmbătă, 13 mai 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, este scriitoarea, traducătoarea şi jurnalista Mariana Sipoş. Domnia sa a reeditat recent, oferindu-ne o a doua ediţie revizuită şi adăugită, volumul intitulat Dosarul Marin Preda (viaţa şi moartea unui scriitor în anchete, procese-verbale, arhive ale Securităţii, mărturii şi foto-documente), cartea apărînd la Editura Eikon din Bucureşti. Cercetare pasionantă, condusă cu rigoare şi inteligenţă de Mariana Sipoş, cartea se citeşte pe nerăsuflate, deşi e doldora de documente oficiale, al căror ton denotativ ar trebui să ne plictisească. Nu se întîmplă asta pentru că dozajul între actul oficial şi mărturia subiectivă este unul perfect. Autoarea nu ne oferă concluzii tranşante, dar este evident pentru orice minte exersată critic că „afacerea” Marin Preda excede competenţa jurnalistului de investigaţie ori a istoricului literar, devenind o problemă a procuraturii şi a anchetei poliţiste de tip forensic, aspect subliniat şi de criticul literar Nicolae Manolescu. Despre carte şi despre „experimentul de reconstituire” organizat recent la Palatul Mogoşoaia vom discuta cu Mariana Sipoş, invitata noastră.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre marele poet român George Coşbuc, dar şi despre genialul artist plastic spaniol Salvador Dali.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al escaladelor de mare altitudine: la 13 mai 1960 o echipă elveţiană condusă de Max Eiselin şi compusă din Kurt Diemberger, Albin Schelbert, Ernst Forrer şi Peter Diener au cucerit în premieră vîrful Dhaulagiri I, măsurînd 8167 metri, cel de-al şaptelea optmiar al planetei. Aventura lor a fost una plină de peripeţii, dar curajul, experienţa şi tactica alpiniştilor din Ţara Cantoanelor s-au dovedit argumente de neînfrînt.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
Cu prilejul aniversării a 15 ani de existenţă a Maratonului de Poezie şi Jazz din cadrul evenimentului numit Noaptea Europeană a Muzeelor, scriitorul Dan Mircea Cipariu ne va vorbi despre istoria acestui proiect, dar şi despre ediţia din acest an.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Angajarea, cu actorii Liliana Pană şi Valentin Teodosiu.