Texte și pretexte - Literatură şi memorie cu scriitorul Ştefan Mitroi
Texte şi pretexte, sîmbătă, 28 octombrie 2023, ora 12.00. Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu. Tema ‒ Literatură şi memorie. Invitat: scriitorul Ştefan Mitroi.
28 Octombrie 2023, 06:30
„O să încep în ordine inversă, spunîndu-vă că tocmai el, timpul, mă preocupă. E parcă mai grăbit decît altădată. Și nu știu de ce. Trece cu tot mai mare viteză prin viețile noastre, dacă nu cumva timpul stă tot… timpul pe loc și noi, oamenii trecem.
Încerc să-mi dau seama care e de fapt adevărul, dar nu reușesc. Nimic din tot ce înseamnă existența mea nu mă revoltă mai mult decît gîndul că n-o să aflu asta niciodată! Vorbesc de viața aceasta. În cealaltă, de după ea, se vor lămuri toate.
Știu încă de pe acum că timpul nu mă va însoți dincolo. Pe motiv că nu poate fi suferit de eternitate! Fiindcă tot veni vorba, principala mea ocupație din viața de acum e să-mi întrebuințez în mai toate împrejurările prin care trec cele două mari puteri cu care m-am născut: puterea de a iubi și puterea de a mă mira. Faptul că scriu și că unii oameni cred despre mine c-aș putea fi sau chiar că sunt scriitor lor li se datorează.” (Ştefan Mitroi)
Invitatul ediţiei de sîmbătă, 28 octombrie 2023, al emisiunii Texte şi pretexte, este scriitorul şi jurnalistul Ştefan Mitroi. Domnia sa are în spate o operă admirabilă şi consistentă, publicînd eseuri (Nimic despre singurătate), proză scurtă (Somnul verde al copacilor), roman (Dulce ca pelinul), poezie (Bolnav de înserare) şi teatru (Sfîrşitul lumii se amînă). Stilul său se apropie întrucîtva de cel al realismului magic sud-american, dar este atenuat şi mlădiat de o tandră ironie, ca şi de capacitatea de autopersiflare, ceea ce dezvăluie o privire metafizică aruncată asupra existenţei. În ediţia de faţă vom discuta cu Ştefan Mitroi despre cărţile sale, dar şi despre festivalul închinat lui Marin Preda, autorul-fetiş al invitatului nostru.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne vorbeşte despre cărturarul flamand Erasmus din Rotterdam, dar şi despre muzicianul italian Niccolo Paganini.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei literaturii universale: la 28 octombrie 1954 un mare prozator american primea Premiul Nobel pentru literatură, „pentru măiestria artei narative, foarte recent demonstrată în Bătrânul și marea, și pentru influența pe care a exercitat-o asupra stilului contemporan”. Bărbat aprig, acesta a luat parte la Războiul civil din Spania fiind corespondent de front, a practicat boxul şi vînătoarea, a cutreierat jungla africană şi a escaladat muntele Kilimanjaro, a fost un entuziast al curajului din coridele iberice şi nu s-a temut să vîneze submarine naziste cu iachtul său, Pilar. A iubit Cuba şi nu a ezitat să-şi ia viaţa împuşcîndu-se atunci cînd lumea în care trăia o luase definitiv razna.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu încearcă să demonteze un mit, eroismul pe teren al fostului lider ATP, scoţianul Andy Murray.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Nici o deosebire, interpretată de Petre Lupu şi Jeanine Stavarache.